20 C
Пловдив
16 април, 2021

Отлага се демонтирането на опасния склад на Сточна гара

Очаква се в рамките на 2 месеца НИНКН да се произнесе за статута на сградата

Вижте още

Последвай ни

17,709FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в като репортер и редактор от края на 2019г.

затваря едната лента на северното платно на бул. „“, в непосредствена близост до опасната сграда на бившия тютюнев склад на Сточна гара. Това заяви кметът , след като днес проведе среща със заместник-министъра на културата Амелия Гешева, собствениците на имота, юристи и експерти по опазването на недвижимото културно наследство от .

„Инициирах тази среща, за да намерим възможно най-доброто решение на този казус. Животът и здравето на хората са от първостепенно значение, затова от Община Пловдив предприемаме тези стъпки“, каза кметът Здравко Димитров, като малко по-късно посети обекта на място.

До спешната мярка се стига, след като на два пъти бе спирана процедурата по безопасно премахване на склада. Вторият път е отпреди няколко дни, когато е подадено искане от физическо лице към Министерството на културата и за обявяване на статут на сградата -дали е паметник на културата, или не е.
Припомняме, че сградата не е обявена за паметник на културата, но се намира в охранителна зона по реда на Закона за културното наследство.

„В момента се разглежда процедурата за определяне на статута и докато тя не приключи, не могат да се предприемат никакви действия от страна на институциите, с изключение на обезопасяване на сградата и зоната около нея, с оглед защита на гражданите“, посочи заместник-министър Амелия Гешева. Тя допълни, че по закон в рамките на 6 месеца НИНКН трябва да вземе решение, но с оглед на големия обем на вече събрани документи специалистите ще се произнесат в рамките на 2 месеца. Гешева подчерта, че в ход е и друга процедура, при която трябва да се финализира работата на комисията по чл.72-73 от ЗКН за уточняване на състоянието на сградата.

ВИЖ ОЩЕ :  Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“
ВИЖ ОЩЕ :  Предстои въвеждането на Монтесори педагогиката и в още една ясла

„Сградата не може да се укрепи, може единствено да се огради“, посочи един от собствениците Пламен Моравенов, като допълни, че разполага с експертизи отпреди 10 години, а съдебно решение постановява, че складът трябва да бъде премахнат.
Той заяви още, че сградата е опасна както за преминаващите пешеходци, на автомобили, но и за самонастанилите се вътре клошари, допълни, че към момента няма проект за нова сграда.

По думите на заместник-министър Амелия Гешева приключва процесът по определяне на границите и режимите на „тютюневия град“ и цялата зона, включително и на прилежащите охранителни зони. Очакванията са най-късно в началото на следващия месец документите от Община Пловдив да бъдат внесени в Министерство на културата.
Тя съобщи още, че в момента се изготвят документите за прехвърляне за собствеността на Епископската базилика на Филипопол от държавата на община Пловдив, като вече е ясно, че общо 20 специалисти ще работят вътре.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив