„Кафе на толерантността“ за 6-ти път събра етносите в Пловдив на една маса

„Кафе на толерантността“ за 6-ти път събра етносите в Пловдив на една маса

За шеста поредна година представители на всички общности и религии в се събраха на – 14 февруари, на традиционното Кафе на толерантността в Джумая джамия по покана на Ахмед Пехливан – председател на Мюсюлманското настоятелство и с любезното домакинство на Районния мюфтия на .

Поводът за сбирката е годишнината от вандалския акт над джамията в центъра на града под тепетата през 2014 година, когато в Карловския съд се гледаше делото за собствеността на карловската Куршум джамия. За първи път турската общност отправи покана за Кафе на толерантността през 2015 г.

Около масата с кафе, чай и традиционна турска баклава, заедно седнаха

 • главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи,
 • районният мюфтия на Пловдив Танер Вели
 • мюфтията на Хасково,
 • генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани,
 • двамата вицеконсули,
 • областният управител на област Пловдив ,
 • председателят на Общинския съвет Александър Държиков
 • зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов,
 • инж.Светлозар Калев – председател на ОЕ „Шалом“ Пловдив,
 • секретарят на НЧ „Кемал Ататюрк Пловдив Бедрие Търмазова,
 • общинският съветник Али Байрям,
 • Лалка Златанова – председател на Фондация „Заедно“,
 • Давиде Кристияно – представител на италианската общност във фондацията, съпругата му Алина Каспарян,
 • Донка Колева, председател на българо-турското бизнес сдружение БУЛТИШ,
 • организаторът Ахмед Пехливан, който беше и модератор на срещата,
 • заместник-областния управител на Чанаккале, Турция
 • директорът на дирекция „Образование“ в Чанаккале.

Специално за инициативата пристигнаха и трима съветници от посолството на Турция в София – по образование, по социални въпроси и по вътрешни въпроси. Гости бяха също двама заместник-кметове – Красимир Асенов и Ерол Садъков, Олга Атанасова – представителя на руската общност в „Заедно“, както и много медии.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи подчерта, че между различните етноси в Пловдив никога не е имало проблеми, но във време, в което младите хора са изложени на многобройните набези на пороците, е необходимо повече от всякога да осъзнаем, че обичта, разбирателството и добросъседството ще спасят човечеството. Той апелира всички да работят заедно да продължат традицията на обичта, а не – на омразата, която би довела до разпад обществото.

Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани призова да не бъдат допуснати повторения на събития като вандалският акт от 2014 г. над джамията в центъра на града. По думите му, общностите носят различни цветове, а постижението на нациите е да успеят да ги съчетаят и пренесат във времето като богатство. Пловдив е успешен пример за света, подчерта Ергани.

„Кафе на толерантността“ за 6-ти път събра етносите в Пловдив на една маса„Няма по-подходящо място от нашия град, който е пример за толерантност и мирно съжителство през годините. Най-важното е да живеем мирно и в разбирателство, а традицията да продължи“, добави областния управител Дани Каназирева.

 

Приветствие към участниците от името на Кмета на Пловдив , както и от свое име отправи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

„Кафе на толерантността“ за 6-ти път събра етносите в Пловдив на една маса„Днес за пореден път се убеждавам, че ако има еманация на слогана ЗАЕДНО, то това е тази инициатива, на която присъстваме. Всички, които сме на тази маса, нашите прадеди, култури и религии са част от ДНК-то на града и затова днес Пловдив е красив, толерантен и многообразен. Много съм щастлив, че само преди месец в културния календар влязоха и мюсюлмански и арменски чествания. Но всъщност етносите винаги са участвали активно в културния календар на града и той е точно този компонент, който ще продължи да ни обединява и занапред“ подчерта още Пламен Панов, който благодари за поканата и сподели, че е щастлив да присъства за първи път на „Кафе на толерантността“.

„Кафе на толерантността“ за 6-ти път събра етносите в Пловдив на една маса„За мен е чест и удоволствие да присъствам на това станало вече традиционно събитие, на което всички ние, представителите на различните етноси и религии в града изразяваме своето категорично отношение, че няма да позволим едно събитие или някой да наруши етническата толерантност, която цари от векове в Пловдив и е станала част от традициите на града ни. Именно срещи като тази доказват за поредна година, че Пловдив е пример за етническо многообразие, не само в България, но и в световен мащаб“, заяви председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков.

Пиенето на кафе е част от древните традиции на турската общност и се приема като знак за дългогодишно приятелство. В края на срещата, на изпроводяк, всички получиха и още един от символите – симид.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук