20 C
Пловдив
16 април, 2021

Каназирева: Локалните платна на пътя Пловдив – Асеновград ще са готови след година, важни са за хората и бизнеса

Вижте още

Последвай ни

17,709FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано като репортер и редактор от края на 2019г.

Каназирева: Локалните платна на пътя Пловдив – Асеновград ще са готови след година, важни са за хората и бизнеса

Със символична първа копка стартира изграждането на локалните платна на пътя Пловдив- Асеновград, което е последният етап от цялостната реконструкция на шосето.

„Изключително много се радвам, че днес вече даваме старт на строежа на локалните платна на . Истината е, че вчера на 10 август, в 17 часа влезе в сила строителното разрешение. Нямаме постъпили и възражения, така че работата може да стартира. В началото на годината имахме пречки, които поставиха под риск проекта. Необходимо бе да се отчуждят 131 имота, от които 40 от община „Куклен“, проблемът бе с изплащането на средствата за отчуждителите процедури. Общата площ е 28 180 дка. Паричното обезщетение за собствениците на имотите в община Куклен е заплатено от Агенция „Пътна инфраструктура“, преди да изтече 6 месечния преклузивен срок от влизането в сила на заповедта за отчуждаване. Трите общини отстъпиха право на , както отчуждените части от имоти, така и върху засегнатите от локалните платна части от общински имоти. Благодаря на за съдействието, лично на г-н Терзийски и на г-н Нанков – зам.-министъра на МРРБ. Освен това статута на 63 декара земеделска земя бе сменен, за да започне процедурата „, заяви .

Тя допълни, че от своя страна общините са действали изключително бързо и са съдействали за придвижването на проекта.
По думите й общият срок за изпълнение на локалите е 485 календарни дни, от които 120 за проектиране и за изпълнение 365 дни.

„На ход сега са изпълнителите. От наша страна, от , каквото трябваше да направим, смятам, че го направихме бързо. Проектът предвижда от двете страни на реконструирания път Пловдив – Асеновград да се изградят около 20 км. еднопосочни локални платна, с широчина 6 м. с две ленти за движение. Същите ще правят връзка с изградените кръгови кръстовища и на определени места с основното трасе на републиканския път, за да се осъществява достъпа до крайпътните обекти. Предвидено е отводняване на пътното платно, разделителна ивица с мантинели между второкласния път и локалните платна и изграждане на осветителни системи на кръговите кръстовища, поясни Каназирева.

Кметът на Куклен Мария Белчева благодари на областна управа и на държавата за отпуснатите средства за извършване на отчуждителните процедури.
„Това щеше да е от изключителна трудност за нас. Локалите реално са довършващият елемент на магистралата Пловдив – Асеновград и ще се отрази изключително добре за бизнеса. Проектът е важен за региона и за трите общини. Както знаете, всеки инвеститор иска да има добра комуникация.“, каза Белчева.

ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.
ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.

Собственикът на фирмата изпълнил на проекта „Иса 2000“ Юлиян Инджов гарантира, че строителните дейности ще протекат бързо, качествено и в срок, като се очаква догодина обектът да бъде открит. Той допълни, че локалните пътища са необходими за компаниите по протежението на този път, защото техните входове и изходи, всъщност са критични и винаги са свързани с опасност от пътнотранспортни произшествия. С изграждането на локалните пътища, това няма как да се случи и обслужването на техните заводи, фабрики и други обекти ще бъде решено.
„Искам да поздравя пловдивчани, защото този обект е част от една голяма стратегическа програма на областния управител за изграждането на околовръстния път на Пловдив. Това е, може би, началото. Следващата крачка е строителството на отсечката от кръговото на Пловдив до кръговото на и така да започне всъщност, изграждането на околовръстното откъм изток и връзването с магистралата, което се надявам да облекчи всички вас и не само вас , както и да даде тласък на развитието на икономиката в тези промишлени зони. Оттам да доведе до още повече работни места, а и да си върнем децата от чужбина“, допълни Инджов.
„Това е изключително важна инфраструктура, която свързва всъщност не само Асеновград и Пловдив, но и позволява на бизнеса лесен достъп и възможност да се развива.“, заключи областният управител на Пловдив.
Каназирева съобщи също, че преди броени дни – на 8 август е получена заповед от МРРБ за процедиране на парцеларния план за Югоизточния обход. Следващата стъпка е обществената поръчка по избор на изпълнител, през което време да се процедира и по парцеларния план.

На официалната церемония бе отслужен водосвет от Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений. Символичен домакин бе община Родопи, на чиято територия бе първата копка. Сред гостите бяха представители на областта, ОПУ и общините на чиято територия са локалите.

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив