fbpx
20 C
Пловдив
17 януари, 2021

Каназирева: Локалните платна на пътя Пловдив – ще са готови след година, важни са за хората и бизнеса

Вижте още

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие.

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие. Регистрирани в Националната информационна система са...

Евакуират всички под срутището в Дряново, община Лъки

Поради непосредствена опасност за живота и здравето на хората, чийто домове са под скалния масив в село Дряново, община...

Последвай ни

16,176ФеновеХаресва ми
4,200АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Каназирева: Локалните платна на пътя Пловдив – ще са готови след година, важни са за хората и бизнеса

Със символична първа копка стартира изграждането на локалните платна на пътя Пловдив- Асеновград, което е последният етап от цялостната реконструкция на шосето.

„Изключително много се радвам, че днес вече даваме старт на строежа на локалните платна на Асеновградско шосе. Истината е, че вчера на 10 август, в 17 часа влезе в сила строителното разрешение. Нямаме постъпили жалби и възражения, така че работата може да стартира. В началото на годината имахме пречки, които поставиха под риск проекта. Необходимо бе да се отчуждят 131 имота, от които 40 от община „Куклен“, проблемът бе с изплащането на средствата за отчуждителите процедури. Общата площ е 28 180 дка. Паричното обезщетение за собствениците на имотите в община Куклен е заплатено от Агенция „Пътна инфраструктура“, преди да изтече 6 месечния преклузивен срок от влизането в сила на заповедта за отчуждаване. Трите общини отстъпиха право на строеж, както отчуждените части от имоти, така и върху засегнатите от локалните платна части от общински имоти. Благодаря на АПИ за съдействието, лично на г-н Терзийски и на г-н Нанков – зам.-министъра на МРРБ. Освен това статута на 63 декара земеделска земя бе сменен, за да започне процедурата „, заяви .

Тя допълни, че от своя страна общините са действали изключително бързо и са съдействали за придвижването на проекта.
По думите й общият срок за изпълнение на локалите е 485 календарни дни, от които 120 за проектиране и за изпълнение 365 дни.

„На ход сега са изпълнителите. От наша страна, от Областна администрация, каквото трябваше да направим, смятам, че го направихме бързо. Проектът предвижда от двете страни на реконструирания път Пловдив – Асеновград да се изградят около 20 км. еднопосочни локални платна, с широчина 6 м. с две ленти за движение. Същите ще правят връзка с изградените кръгови кръстовища и на определени места с основното трасе на републиканския път, за да се осъществява достъпа до крайпътните обекти. Предвидено е отводняване на пътното платно, разделителна ивица с мантинели между второкласния път и локалните платна и изграждане на осветителни системи на кръговите кръстовища, поясни Каназирева.

Кметът на Куклен Мария Белчева благодари на областна управа и на държавата за отпуснатите средства за извършване на отчуждителните процедури.
„Това щеше да е от изключителна трудност за нас. Локалите реално са довършващият елемент на магистралата Пловдив – Асеновград и ще се отрази изключително добре за бизнеса. Проектът е важен за региона и за трите общини. Както знаете, всеки инвеститор иска да има добра комуникация.“, каза Белчева.

ВИЖ ОЩЕ :  45 са новодиагностицираните случаи на Ковид-19 за изминалото денонощие.
ВИЖ ОЩЕ :  Частично облекчават мерките в Пловдив

Собственикът на фирмата изпълнил на проекта „Иса 2000“ Юлиян Инджов гарантира, че строителните дейности ще протекат бързо, качествено и в срок, като се очаква догодина обектът да бъде открит. Той допълни, че локалните пътища са необходими за компаниите по протежението на този път, защото техните входове и изходи, всъщност са критични и винаги са свързани с опасност от пътнотранспортни произшествия. С изграждането на локалните пътища, това няма как да се случи и обслужването на техните заводи, фабрики и други обекти ще бъде решено.
„Искам да поздравя пловдивчани, защото този обект е част от една голяма стратегическа програма на областния управител за изграждането на околовръстния път на Пловдив. Това е, може би, началото. Следващата крачка е строителството на отсечката от кръговото на Пловдив до кръговото на Скобелева майка и така да започне всъщност, изграждането на околовръстното откъм изток и връзването с магистралата, което се надявам да облекчи всички вас и не само вас , както и да даде тласък на развитието на икономиката в тези промишлени зони. Оттам да доведе до още повече работни места, а и да си върнем децата от чужбина“, допълни Инджов.
„Това е изключително важна инфраструктура, която свързва всъщност не само Асеновград и Пловдив, но и позволява на бизнеса лесен достъп и възможност да се развива.“, заключи областният управител на Пловдив.
Каназирева съобщи също, че преди броени дни – на 8 август е получена заповед от МРРБ за процедиране на парцеларния план за Югоизточния обход. Следващата стъпка е обществената поръчка по избор на изпълнител, през което време да се процедира и по парцеларния план.

На официалната церемония бе отслужен водосвет от Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений. Символичен домакин бе община Родопи, на чиято територия бе първата копка. Сред гостите бяха представители на областта, ОПУ и общините на чиято територия са локалите.

 

Новини от Пловдив

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета Здравко Димитров от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

Още новини от Пловдив