20 C
Пловдив
16 април, 2021

Пловдив вече има своя компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци

Вижте още

Последвай ни

17,709FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Пловдив вече има своя компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци, която е изградена в Северна индустриална зона. Лентата на новото съоръжение беше прерязана от зам.-кметовете и Анести Тимчев.

„Откриваме едно съоръжение, което ще има голям екологичен ефект и ще спестява всяка година на пловдивчани не малко средства от таксите за депонирането на всеки тон отпадък“, подчерта в изказването си зам.-кметът Анести Тимчев като посочи обществени ползи от реализацията на проекта.

По думите му компостиращата инсталация ще преработва 15 000 тона зелен отпадък годишно и ще произвежда близо 7 000 тона компост, с който ще се облагородява зелената система на града. Това ще спести от отчисленията за депониране милиони левове, които общината ще инвестира в т. нар. кръгова икономика и зелени политики.
Един от важните ефекти от въвеждането в експлоатация на новата инсталация е, че ще намали обема на отпадъците, които се депонират на сметищата в Цалапица и в Шишманци и това ще удължи експлоатацията им, обясни директорът на дирекция „.

Обща стойност на проекта е 9 млн. лв. Площадката за компостиране заема 32 декара, на които е разположена цялата необходима инфраструктура – площадка за компостиране, административна сграда, технически сгради и транспортни връзки.
10% от депонираните отпадъци са от листна маса и биоразградими продукти, които се събират при поддържането на обществени площи, паркове и градини, дворовете на училища, , здравни заведения, административни сгради и др., както и от домакинства в кв. „Прослав“ и „“.

Събраните разделно и обработени отпадъци ще се използват за производство на висококачествен компост, който ще бъде влаган като подобрител на почвата при развиване на зелената система на територията на Община Пловдив. Очаква се, че ще се произвеждат около 7 000 тона на година.

ВИЖ ОЩЕ :  Предстои въвеждането на Монтесори педагогиката и в още една ясла
ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.

В презентацията на Гергана Василева, експерт в дирекция „Екология“, подробно беше представена технологията на работата на новото съоръжение. То ще се управлява от общинското предприятие „Паркове и градини“.

„Тук ще работят 12 души, които предстои да бъдат обучени за работа с новата техника“, обясни директорът на предприятието Веселин Козарев.

На официалната церемония присъстваха също директорът на ОП „Чистота“ и представители на изпълнителите от „ГЕРТ – груп“.

Проект „Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България.

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив