fbpx
20 C
Пловдив
17 януари, 2021

Пловдив вече има своя компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци

Вижте още

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие.

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие. Регистрирани в Националната информационна система са...

Евакуират всички под срутището в Дряново, община Лъки

Поради непосредствена опасност за живота и здравето на хората, чийто домове са под скалния масив в село Дряново, община...

Последвай ни

16,196ФеновеХаресва ми
4,200АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Пловдив вече има своя компостираща инсталация за зелени и биоразградими , която е изградена в Северна индустриална зона. Лентата на новото съоръжение беше прерязана от зам.-кметовете и .

„Откриваме едно съоръжение, което ще има голям екологичен ефект и ще спестява всяка година на пловдивчани не малко средства от таксите за депонирането на всеки тон отпадък“, подчерта в изказването си зам.-кметът като посочи обществени ползи от реализацията на проекта.

По думите му компостиращата инсталация ще преработва 15 000 тона зелен отпадък годишно и ще произвежда близо 7 000 тона компост, с който ще се облагородява зелената система на града. Това ще спести от отчисленията за депониране милиони левове, които общината ще инвестира в т. нар. кръгова икономика и зелени политики.
Един от важните ефекти от въвеждането в експлоатация на новата инсталация е, че ще намали обема на отпадъците, които се депонират на сметищата в Цалапица и в Шишманци и това ще удължи експлоатацията им, обясни директорът на дирекция „Екология“ Вяра Колева.

Обща стойност на проекта е 9 млн. лв. Площадката за компостиране заема 32 декара, на които е разположена цялата необходима инфраструктура – площадка за компостиране, административна сграда, технически сгради и транспортни връзки.
10% от депонираните отпадъци са от листна маса и биоразградими продукти, които се събират при поддържането на обществени площи, паркове и градини, дворовете на училища, детски градини, здравни заведения, административни сгради и др., както и от домакинства в кв. „Прослав“ и „Коматево“.

Събраните разделно и обработени отпадъци ще се използват за производство на висококачествен компост, който ще бъде влаган като подобрител на почвата при развиване на зелената система на територията на Община Пловдив. Очаква се, че ще се произвеждат около 7 000 тона на година.

ВИЖ ОЩЕ :  Посланикът на Русия и министър от правителството на Москва ще участват в честването на 143г. от Освобождението на Пловдив
ВИЖ ОЩЕ :  МБАЛ „Св. Мина“ получи дарение от 44 000 лв. от Българо-белгийския бизнес клуб и Посолство на Белгия

В презентацията на Гергана Василева, експерт в дирекция „Екология“, подробно беше представена технологията на работата на новото съоръжение. То ще се управлява от общинското предприятие „Паркове и градини“.

„Тук ще работят 12 души, които предстои да бъдат обучени за работа с новата техника“, обясни директорът на предприятието .

На официалната церемония присъстваха също директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев и представители на изпълнителите от „ГЕРТ – груп“.

Проект „Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България.

 

Новини от Пловдив

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета Здравко Димитров от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

Още новини от Пловдив