20 C
Пловдив
16 април, 2021

Кръвният център в Пловдив е осигурил плазма за 68 пациента, набира още доброволци

Вижте още

Последвай ни

17,710FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

призова пловдивчани и жителите на областта да дарят кръвна плазма

68 пациенти до момента са получили кръвна плазма при лечение си от Ковид -19, осигурена от Районния център за трансфузионна хематология . В момента в центъра са на разположение още 22 единици, а днес се очакват още 8 дарители.
Това съобщи областният управител Дани Каназирева, която посети центъра и се срещна с директора му д-р и с работещите в него. Тя допълни, че до сега количеството, което е поискано от всяка една болница, е било доставено.
В Кръвния център са взети всички за недопускане на зараза от коронавирус, осигурен е отделен вход и помещения, където се извършва извличането на кръвна плазма. Сега това става на един апарат, като се очаква до да пристигне и втори апарат за извличане на кръвна плазма с 40 сета. Те са дарение от сдружение „Бизнесът за Пловдив“. Областният управител посочи, че от Здравното министерство имат готовност да предоставят и трети апарат, ако от Кръвния център имат нужда.

„Отделно от това, вчера, разговарях и със здравния министър за поисканите средства от нашия Кръвен център. Те също ще бъдат предоставени за закупуване на оборудването, от което имат нужда. Утре пристигат и консумативи – 80 сета, които са и най-важното и скъпо нещо към момента“, допълни областният управител.

От своя страна д-р Джевизова поясни, че са им необходими 250 000 лева за дооборудването на апаратурата, за компютърна конфигурация, центрофуга, легла за кръвовземане, стерилно-свързващо устройство и други консумативи,

„Необходимо е едно пълно оборудване, защото това е един цял производствен цикъл. Фризер също се очаква да получим преди Коледа от дарители на град Пловдив, за което сме много признателни и ще бъде много полезен за качественото замразяване на плазмата, така че тя да запази цялата конфигурация и целия комплекс белтъци, които всъщност са ценни за лечебния процес на болните“, обясни директорът на центъра.

ВИЖ ОЩЕ :  Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Д-р Джевизова обърна внимание, че плазмата не е панацея и не може да се разчита само на нея за лечението на пациентите.
„В повечето случаи това е едно комплексно заболяване и изисква комплексен подход за различните симптоми, които се изявяват в различните хора. Плазмата е един елемент от лечението, но подчертавам, че не може да замести останалите терапевтични схеми“, допълни тя.

ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.

По думите й кандидатите за донори на кръвна плазма са различни – роднини на заболели, приятели, изкарали вече вируса и , които просто искат да помогнат.

От края на миналата седмица, човек може да стане дарител на кръвна плазма не само с ПСР, а и с антигенен тест и такъв за наличие на антитела от лицензирана лаборатория, с епикриза от болница или друг официален документ. Всичко става след лекарска преценка в самия център. За целта на желаещия да дари кръв за плазма се правят необходимите изследвания в специално оборудвана линейка в двора на центъра. След като бъдат готови и лекарят прецени, че човекът може да дари, се пристъпва към самата процедура.

„Най-трудно се намират дарители от кръвна група „АВ“, които са 7 % от населението, следващата група е „В“. Най -много боледуват хора с кръвна група „А“ и „0“ и дарителите са най-много от тази кръвни групи, така че има баланс. А ние между нашите наличности компилираме, така че за всеки пациент да намерим това, което е необходимо, допълни д-р Джевизова.

Дани Каназирева призова пловдивчани и жителите на областта да се присъединят към каузата и да даряват кръвна плазма, която е изключително ценна за болните от коронавирус.
„Нашият център има капацитет. Молим и призоваваме всички, които са преболедували, да дойдат и да дарят кръвна плазма, за да може Кръвният център да я осигури за всеки един болен, който има нужда. Всичко зависи от нас самите като общество. Да бъдем солидарни и съпричастни, апелира Каназирева.

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив