Кулата в Пловдив вече се извисява на 3 нива – Очаква се кулата да бъде построена до 5 януари

 Сцената за откриването на Пловдив – 2019 вече се издига на 3 нива. Строежът започна на 28 декември и работата по него тече неуморно под надзора на артистичния директор на германската компания Свен Сьорен Байер и техническия ръководител Щефън Фукс. Кулата, на която на 12 януари ще се състои спектакълът „Ние сме всички цветове“, ще има 6 нива и два подиума от по 100 метра.

Работата по строежа се координира между немската компания организатор “Phase7” и представители на местните институции. В Пловдив продължава да пристига както техника и съоръжения, така и екипът на организаторите, който общо наброява над 200 човека. Части от кръглата сцена ще бъдат издигани с кран на 3 януари. Очаква се кулата да бъде построена до 5 януари. В следващите дни ще продължи конструкцията на двата подиума на булеварда. В седмицата до спектакъла ще бъдат монтирани и над 350 прожектора, които ще превърнат сцената в светещ символ на Пловдив – Европейска столица на културата. До 12 януари ще бъдат проведени редица технически тестове, сред които и такива за видео предаване на мащабни екрани, разположени по кулата. С тяхна помощ зрителите ще могат да наблюдават всеки детайл от спектакъла отблизо, независимо къде се намират.

На 10 януари ще бъдат поставени буквите, които изписват слогана ЗАЕДНО. Тогава ще бъдат монтирани и пиротехническите средства за голямата художествена заря, с която ще завърши шоуто „Ние сме всички цветове“.

Зашеметяващата 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса, ще тежи 200 тона заедно с участниците. Параметрите й са съобразени с всички изисквания за безопасност и съгласувани със съответните органи. Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участника и да предостави на зрителите добра видимост към зрелищния спектакъл, независимо дали се намират на бул. „Цар Борис III Обединител“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ или на площад . Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.