МБАЛ „Св. Мина“ настоява НЗОК да повиши лимита и за медицинска помощ

Персоналът на болницата очаква** ОбС да одобри безлихвения заем от общината, за да могат да работят нормално

срещу дискриминиращите лимити, отпуснати на общинската МБАЛ „Свети Мина“ от НЗОК, ще предприеме персоналът на здравното заведение. Ако до седмица от Здравната каса не чуят исканията им, хората от болницата ще започнат ефективни действия пред сградата на РЗОК – Пловдив. Това съобщи шефът на организацията на КТ „Подкрепа“ в болницата д-р Флора Димитрова на брифинг днес. Лекари и сестри ще протестират, защото финансовите разчети сочат, че общинската болница заработва над 420 хиляди по клинични пътеки, но лимитът им е сведен едва до 311 хиляди и така се трупат дългове.

„Орязаните лимити водят до нови задължения. Заемът от 270 хиляди лева, който общинските съветници ще разглеждат на предстоящата сесия, е жизнено необходим и ще спаси от запор банковите сметки на болницата. Ако ни бъде даден шанс да работим и да ни се заплаща за медицинската помощ, ще го върнем на Община Пловдив за 2 години. Лимитът на „Свети Мина“ трябва да е от порядъка на 420-450 хиляди месечно“. Това разясни временно изпълняващият длъжността директор на болницата проф. д-р Петър Петров. Той посочи, че анализ на разпределението на средствата по клинични пътеки сочи, че общинското здравеопазване, което е най-социално, получава едва 8% от средствата, а частните клиники си разделят близо 45%. „Само едно отделение в частна клиника, където работят 10 души, има лимит от 300 000 лв. от НЗОК – колкото цяла наша болница, която има 300 души персонал. Гарантирам, че ако ни се даде възможност да работим, МБАЛ „Свети Мина“ ще излезе на печалба още до края на годината, в противен случай ще освободя поста“, бе категоричен проф. Петров.

„Благодаря горещо на Община Пловдив, на кмета и на неговия заместник Илия Кирчев, както и на директора на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов. За пръв път всички усещаме подкрепа от Общината, в една лодка сме и знаем, че ако ни дадат възможност, ще работим и ще покажем, че тази болница може да е печеливша“, допълни и д-р Деведжиев, началник на кардиологичното отделение в МБАЛ „Свети Мина“.
Още през май месец ръководството на Община Пловдив започна преговори с РЗОК за увеличаване на лимита на МБАЛ „“, след като тя бе определена от Министерството на здравеопазването като болница за прием на леки и средно тежки случаи на коронавирус. Тъй като здравното заведение не разполагаше с инфекциозно отделение, такова беше създадено и оборудвано с техника и разполага с 30 места. До момента обаче на болницата не са отпуснати средства за ковид-пациентите, които постъпват. „Беше ни обяснено, че трябва да съкратим приема в другите отделения, за сметка на пациентите с COVID-19, за да останем в лимита си, защото нямало начин да ни се плати допълнително“, обясни проф. Петров. По думите му това не позволява на болницата да привлече медици, които да работят в най-тежкото отделение, в което и до момента има недостиг на лекари и на медицински сестри.