Младежките омбудсмани искат да си сътрудничат с Община Пловдив по важните теми за града

Младежките омбудсмани са готови да си сътрудничат с Община по важните теми за града и да подкрепят различни кампании на градската управа, които са насочени към реализирането на обществено значими и полезни каузи.

Това стана ясно на среща на кмета с Младежкия омбудсман Николай Николов и неговите заместници Здравко Беляшки и Тиана Найденова. В разговорите участва и омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов, който е инициатор на създаването на младежката инициатива. Учениците изложиха своите виждания и идеи за развитие на града. Желанието им е чрез своята дейност да активизират своите връстници за по-дейно участие в обществения живот на Пловдив, защита техните права, както и разпространение на информация за кампании до по-голям брой младежи.

„Един от основните проблеми е пасивността на младите хора и нежеланието им да участват в обществени каузи. Искаме „да ги събудим“, затова създаваме и „Младежки съвет“, в който да участва поне по един представител на всяко едно училище в Пловдив“,

младежки омбудсман пловдив,Община Пловдив,пловдив омбудсман,Здравко Димитров, Младежките омбудсмани искат да си сътрудничат с Община Пловдив по важните теми за града

коментира Николай Николов. Той сподели, че все повече ученици се включват в техните срещи като от 40 училища в Съвета вече имат представители 25. На срещите участниците дискутират важни за младежите проблеми.

„Целта ни е да създадем мрежа от ученически съвети и да засилим младежкия парламентаризъм“,

обясни Николай.

Младежките омбудсмани съобщиха, че са поканили депутати от Европейския парламент, с които да организират съвместни срещи. Те са отправили покана към еврокомисар Мария Габриел да гостува на Търговската гимназия за празника на училището.

„Желанието ни е да имаме възможно най-добра комуникация с Общината и да можем да подаваме сигнали и запитвания по теми, които засягат младежите на Пловдив“,

заяви от своя страна и Тиана Найденова, 9 клас в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване.

младежки омбудсман пловдив,Община Пловдив,пловдив омбудсман,Здравко Димитров, Младежките омбудсмани искат да си сътрудничат с Община Пловдив по важните теми за градаЗдравко Беляшки, ученик 10 клас в ЕГ „Пловдив“, попита кога ще заработи електронната система в градския транспорт

и ако се строи учебен кампус на ЕГ „Пловдив“, „Иван Вазов“ и Математическата гимназия, дали това няма да затрудни още повече придвижването към района, в който има корпус и Пловдивският университет. Според младежите, ако електронната система заработи и таблата показват точния час на пристигане, много от техните връстници ще го използват редовно вместо родителите им да ги карат с колите и да правят задръствания.

„През последните три месеца работим усилено за намаляване на трафика чрез подобряване на организацията на движение на възловите кръстовища. Също така правим всичко възможно електронната система в градския транспорт да заработи по-пълноценно, за да може да се използва по-ефективно. На тази тема беше посветена и срещата ни с представители на висшия мениджмънт на испанската фирма „Индра“.

Това коментира кметът Здравко Димитров в отговор на въпросите на младежите и допълни: „Бъдещето ни е в ръцете на активни млади хора като вас“.