fbpx
20 C
Пловдив
4 март, 2021

Разчистват незаконно сметище с

Вижте още

По предложение на Съюз за Пловдив и Кауза Пловдив – Общината ще строи ОДЗ в кв. „Съдийски“ и ясли в Кючук Париж

Важни за града инфраструктурни проекти са осигурени с финансиране в общинския за 2021 г. по предложение на съветниците...

Каназирева за Белащица : Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне

"Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне. Все пак живеем...

Определени са местатата за агитационни материали в Пловдив

Със заповед на кмета на Община Пловдив Здравко Димитров се определят временни места по райони за поставяне на агитационни...

Последвай ни

16,823ФеновеХаресва ми
4,230АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано като репортер и редактор от края на 2019г.

Община Пловдив предприе спешни действия за разчистване на незаконно сметище в частен терен в близост до Пазарджишко шосе. Зам.-кметът , директорът на Дирекция „ и екоспециалисти от район „“ извършиха оглед, при който бяха установени огромно количество строителни отпадъци и кашони с луминесцентни лампи, които съдържат живак.

Сигнал за незаконното сметище, което е близо декар, е бил подаден в район „Северен“ през декември. При направена тогава проверка еколозите от района констатират нерегламентирано изхвърлени строителни и битови отпадъци, неравномерно разпределени във вътрешността на имота на площ от близо 1 декар, а общата площ на имота е 69 дка. От Пловдивския общински инспекторат е изготвена покана за съставяне на акт за установяване на административно нарушение, за изхвърляне на неопасни отпадъци на неразрешени за това места.

По тревожна е констатацията, която е установена при вчерашната проверка, извършена съвместно със заместник-кмет инж. Анести Тимчев. Открити са кашони с луминесцентни лампи, с изтекъл срок на годност. Според експертите в тях се съдържа живак и въпреки, че не е нарушена целостта им, те представляват опасност за здравето на хората. Затова от ПОИ е изпратено писмо до III-то РП6 на , в което се настоява за проверка и разследване кой и как е изхвърлил опасните лампи на незаконното сметище.

„В лампите се съдържа и живак, който е трудно летлив, но въпреки всичко, попадайки в почвата, той се движи и може много бързо да се отдалечи от източника си. Има вероятност да попадне в човешкия организъм, може да попадне и в дихателната система, което е опасно за човешкото “, коментира инж. Вяра Колева от дирекция „Екология и управление на отпадъците“.
„Още вчера се свързах с представител на фирма, собственик на имота, за да бъдат предприети незабавни действия по извозване на опасните отпадъци и пълно почистване на терена, както и създаване на условия за недопускане на повторно “, коментира Анести Тимчев. Изготвен е констативен протокол и от последващата съвместна проверка. Предстои връчване на предписание от район „Северен“ за незабавно събиране и предаване на луминесцентните лампи на лица, притежаващи разрешение по чл. 35 от ЗУО.

ВИЖ ОЩЕ :  Определени са местатата за агитационни материали в Пловдив
ВИЖ ОЩЕ :  Определени са местатата за агитационни материали в Пловдив

След изтичане на срока по предписанието, Пловдивският общински инспекторат ще изготви повторна покана за връчване на акт за установяване на административно нарушение по чл. 93, ал. 2, т. 1 от Наредба за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив. За битови и строителни отпадъци глобата е от 1400 до 4 000 лв. Определената санкция при изхвърляне на опасни отпадъци на неразрешени за това места е в размер от 10 000 до 50 000 лв. за юридическо лице.
Във връзка с това припомняме, че Община Пловдив организира разделното събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, включително луминесцентни лампи. На сайта, в категория ОКОЛНА СРЕДА / ОТПАДЪЦИ може да намерите информация, както за влиянието върху околната среда на необработените отпадъци от излезлите от употреба електрически уреди и електронна техника при тяхното безразборно изхвърляне, така и за изградената система за събиране от граждани.

Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ при Община Пловдив приканва към разумно пазаруване, правилно съхраняване и използване на стоките, съдържащи опасни вещества, и освобождаване от отпадъците с грижата на добрия стопанин.

Новини от Пловдив

По предложение на Съюз за Пловдив и Кауза Пловдив – Общината ще строи ОДЗ в кв. „Съдийски“ и ясли в Кючук Париж

Важни за града инфраструктурни проекти са осигурени с финансиране в общинския бюджет за 2021 г. по предложение на съветниците...

Още новини от Пловдив