fbpx
20 C
Пловдив
4 март, 2021

На държавния терен на бул. Никола Вапцаров, в Пловдив, ще се строи и обекти за държавни служби

Вижте още

По предложение на Съюз за Пловдив и Кауза Пловдив – Общината ще строи ОДЗ в кв. „Съдийски“ и ясли в Кючук Париж

Важни за града инфраструктурни проекти са осигурени с финансиране в общинския за 2021 г. по предложение на съветниците...

Каназирева за Белащица : Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне

"Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне. Все пак живеем...

Определени са местатата за агитационни материали в Пловдив

Със заповед на кмета на Община Пловдив Здравко Димитров се определят временни места по райони за поставяне на агитационни...

Последвай ни

16,823ФеновеХаресва ми
4,230АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

започва процедура за построяването на Детска ясла върху държавния терен на бул. Никола Вапцаров в Пловдив. Това е единствения имот, собственост на администрацията, а решението е взето след анализ и доклад на назначената от областния управител специална комисия.

Решението е и на база, уважените от страна на жалби на граждани по предложения ПУП, относно параметрите и височината на застрояването, в следствие на което е намален процента на застрояване от 80% на 60% с 40% зеленина.

Припомняме, че първоначално имаше идея там да бъде построена административна сграда, в която да се прехвърлят всички държавни институции, но това на практика при сегашните условия не може да бъде направено.
Според комисията терена не бива да се продава, защото градът само ще загуби.
„Затова решихме за най-разумно, тъй като в момента не могат да се отделят средства за строителство, да учредим право на като вместо цена, получим площ минимум 1200 кв. м. за детска ясла, прилежаща инфраструктура и обект с обществено предназначение с минимум 400 кв. м площ за настаняване на държавно ведомство, обясни Каназирева.

Тя допълни, че става въпрос за прехвърляне на двете дирекции , които в момента плащат наем в размер на 6 хиляди месечно.
По думите й първоначално идеята е била да бъде построена Детска градина, но поради намалените строителни параметри след жалбите на пловдивчани в района, единствено може да бъде издигната детска ясла.

В офертата са включени и други обекти с обществено предназначение, достъпни за населението и хора с увреждания, които ще останат държавна собственост и в тях могат да бъдат преместени други държавни структури, които сега плащат наеми на свободния пазар.

ВИЖ ОЩЕ :  Каназирева за Белащица : Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне

Стойността на всичко трябва да е в размер не по-малък от 2,5 милиона лева. Членовете на комисията са единодушни, че по този начин държавата печели много повече тъй като, ако се продаде терена, пазарната му стойност е 1,4 милиона лева. А при учредяване право на печалбата за държавата е милион повече.
Детската ясла ще бъде дарена на община Пловдив с цел да се подпомогне район Южен, като най-гъсто населения район на града, и да се отговори на нуждата от детски заведения като цяло в Пловдив.

ВИЖ ОЩЕ :  Каназирева за Белащица : Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне

„Винаги в годините съм отстоявала позицията, че трябва да се спре масовата разпродажба на имоти и да започнем да придобиваме обекти с обществено значение и нужда. В договора, който е изготвен от моя екип, са сложени редица клаузи, които защитават държавния интерес. Предвиден е висок размер на депозит, които се задържа в процес на строителството, забрана за продажба до построяването на детската ясла и обектите с обществено предназначение, включително и банкова гаранция. С този вид искам да покажем, че и без да харчим пари като собственици на държавни и общински имоти, можем да възлагаме строителство и да решаваме обществено значими проблеми, какъвто е недостига на детски градини и ясли, коментира областният управител.

Новини от Пловдив

По предложение на Съюз за Пловдив и Кауза Пловдив – Общината ще строи ОДЗ в кв. „Съдийски“ и ясли в Кючук Париж

Важни за града инфраструктурни проекти са осигурени с финансиране в общинския бюджет за 2021 г. по предложение на съветниците...

Още новини от Пловдив