20 C
Пловдив
15 април, 2021

Областната комисия по безопасност на движението със засилени мерки преди старта на новата учебна година и преди есенно-зимния сезон

Вижте още

Последвай ни

17,707FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Подобряване състоянието на пътната мрежа, поставяне на маркировка, обезопасяване на пешеходните пътеки, регулиране на светофарната мрежа и трафика са сред взетите решения от Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в област Пловдив, която проведе второто си за тази година заседание.

„Само седмица преди старта на новата учебна година искам да акцентирам върху обезопасяването на районите около яслите, детските градини и училищата на територията на областта, заяви областният управител и председател на комисията .

Тя изиска да се извършва приоритетен мониторинг от страна на автомобилни патрули от органите на в часовите диапазони при пристигане/тръгване от училище/, за което настояват и от РУО.
По думите на областния управител всяка една община трябва да се подготви и за есенно-зимния сезон, както и да осигури доброто поддържане на пътната мрежа.
За тази цел бяха разгледани и обсъдени постъпилите предложения от местната власт, както и набелязани необходимите последващи действия.

Пътна маркировка и

Комисията прие предложението на областния управител за изграждане на повдигната пешеходна пътека на бул. „6-ти Септември“ с ул. „Георги Измирлиев“, за да се намали риска от ПТП при интензивния автомобилен поток.

За по-голяма безопасност и регулиране на скоростта край учебните заведения, там където не е направено и е възможно, комисията препоръчва да бъдат поставени „повдигнати пешеходни пътеки“. Ресорният зам.-кмет в община Пловдив Тодор Чонов коментира, че в момента тече обследване и маркиране по райони на пешеходните пътеки от специално създадена за целта група.

Комисията възложи на община Първомай да изготви проектно предложение за опресняване и възстановяване на хоризонталната маркировка и изграждане на повдигнати пешеходни пътеки в районите на учебните заведения в обсега на републиканската пътна мрежа в участъка на пътя гр. Първомай – кв. Дебър, което да бъде внесено за последващи действия в Областно пътно управление.

Друго разгледано днес предложение е свързано с изграждането на 4 „легнали полицаи“ в с. Калековец, , в участък от второкласен Републикански път II-56 с множество катастрофи през последните години . Препоръката е да се даде ход на изготвения проект от общината, дарен на АПИ и съгласуван с КАТ и ОПУ.

Състояние на пътища и пътни съоръжения

От ще предложат на АПИ да включи в инвестиционната си програма проектиране на нов двупосочен мост в община Калояново над р. Тикла. Мостът в момента е стар и тесен, строен е преди 80 години и е невъзможно разминаване на два автомобила. Създават се предпоставки за ПТП-та и като следствие от това, през годините е имало смъртни случаи.
Друго предложение към АПИ е да бъдат предвидени инвестиции през 2021 година за проектиране на асфалтов път за селата Лилкова -Ситово. Към момента пътя е насипан с натрошен камък и профилиран и се извършват само текущи ремонти.

За да бъде ограничена скоростта по централния път Асеновград-Смолян, преминаващ през с. Нареченски бани, областният управител предложи на КАТ камерата за скорост, намираща се на КЦМ / гр. Пловдив – гр. Асеновград / да бъде преместена и поставена на Републикански път II-86 в с. Нареченски бани на главният път до База 1. Предложението е по молба на кмета на Нареченски бани, който ще осигури средствата за преместването. Обсъден бе и алтернативен вариант – да се търси за монтиране на нова камера.

ВИЖ ОЩЕ :  33- годишен мъж изпотроши устройство за безкасово плащане, полиция го задържа и настани в ЦПЗ
ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.

Регулиране на светофари и трафика

Въз основа на множество постъпили сигнали и предложения в Областна администрация, относно пътната безопасност в Пловдив, Комисията още преди месец е внесла предложение за становище в Общината при влизане от Асеновградско шосе в гр. Пловдив, от самата табела до кръстовището на ул. „Цар Симеон“, да бъде увеличена допустимата скорост на 70 км/ч.
В отговор община Пловдив се ангажира да изготви проект и да го съгласуват с КАТ.
Комисията одобри и предложение за поставяне на светофарна уредба на кръстовището на ул. „Родопи“ и ул. „Богомил“, поради намиращото се наблизко СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ДГ „Каменица“ , като препоръката е да бъде пешеходен. В момента текат необходимите процедури от страна на Общината и КАТ като се търси възможност за изграждането на съоръжението.

Предлага се и промяна в регулирането на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Васил Априлов“ за завиване в обратна посока. Целта е да се избегне предпоставката за ПТП, когато има зелен светофар за идващите от Пазарджишко шосе и завиващите на дясно към моста на река Марица посока юг.
По предложение на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ – Пловдив комисията разгледа и одобри предложения за подобряване на регулацията с пътни знаци и светофарните секции за завой , с които да се разтовари трафика на кръстовищата на бул „Найчо Цанов“ с бул. „“, на бул. „Асеновградско шосе“ и бул. „Найчо Цанов“, кръстовището на бул. „Менделеев“ с бул. „Санкт Петербург“, кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Авксентий Велешки“, кръстовището на бул. „Шести септември“ и бул. „Цариградско шосе“ – южно платно., както да се извърши корекция на тайминга за зелен сигнал на междинния светофар.

От множеството постъпили сигнали от страна на гражданите Комисията взе решение да се предприемат по-строги мерки и контрол от страна на органите на МВР, относно продължаващите гонки с автомобили и мотори в късните часове на денонощието в ж.к. Тракия – на бул. „Освобождение“ /по-конкретно участъка пред хипермаркети Кауфланд /, по бул. „България“ и бул. „Васил Априлов.

От становище на началника на сектор пътна полиция – гл. инспектор Венелин Младенов стана ясно, че сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Пловдив ще окаже пълно съдействие за подобряването на организация на движение на територията на Пловдив и областта.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив