Областният управител Здравко Димитров се срещна с посланика на Китайската народна република

се срещна с посланика на Китайската народна република в Република България – Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн.

На срещата присъстваха и заместник областните управители и , както и  членовете на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие (БКАБР) Ирина Белева (генерален консул на Република България в Шанхай в периода 2011-2015 г.), и Кръстьо Белев.

, Областният управител Здравко Димитров се срещна с посланика на Китайската народна република

Областният управител представи възможностите, които предлага най-бързо развиващата се област в България.

На срещата бяха обсъдени бъдещи инвестиционни проекти, към които китайската страна проявява интерес. Областният управител обсъди възможността да се реанимира един от най-стратегическите проекти в областта – изграждане на тунел под прохода Троян – Кърнаре. Той обясни, че идеята е много стара. Още Евлоги и Христо Георгиеви са искали да има по-кратък път, който да свързва Северна и Южна България, а през 90-те години на миналия век е имало изготвен идеен проект за изграждане на тунел Троян-Кърнаре. Здравко Димитров заяви, че този обект би бил икономически по-обоснован от проекта за тунел под Шипка.

, Областният управител Здравко Димитров се срещна с посланика на Китайската народна републикаН.Пр. г-н Дун Сяодзюн подкрепи идеята и заяви, че в Китай има изключително добре подготвени строителни фирми и специалисти, които биха могли да се справят успешно със задачата, ако им бъде предоставена подобна възможност.

 

По идея на областния управител, в началото на месец юли ще бъде свикана двустранна работна среща, на която да бъдат поканени експерти от двете държави, за да се уточнят възможностите за реализиране на подобен проект.