Областният управител подписа споразумение за побратимяване с провинция Хайнан

Областният управител подписа споразумение за установяване на побратимени отношения между и Провинция Хайнан, Китайска народна република. От българска страна на срещата присъстваха заместник областните управители Евелина Апостолова, и Димитър Керин, Борислав Димов, главен секретар на Областна администрация – Пловдив, доц. д-р Светла Янчева, заместник-ректор на Аграрен университет – Пловдив, инж. , председател на клъстер „Тракия икономическа зона“, Ангел Христозов, председател на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, Джанг Чанцин, президент на Департамент Китай на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Кирил Велчев, изпълнителен директор на фондация “”.

Областният управител подписа споразумение за побратимяване с провинция Хайнан » Новини Пловдив » IT сектор

Китайската делегация беше ръководена от Ли Дзюн, заместник-секретар на Комитета на Китайската комунистическа партия на провинция Хайнан и в състав Джао Юнуан, заместник генерален директор на Министерството на земеделието на провинция Хайнан, Сю Дзиенпън, заместник-генерален директор на Службата за политически изследвания към Комитета на Китайската комунистическа партия на провинция Хайнан, Чън Дзиендзяо, заместник-генерален директор на Министерството на външните работи на провинция Хайнан, Mо Джаодин, директор на Главното управление на Комитета на Китайската комунистическа партия на провинция Хайнан, Лиу Нан, заместник-директор на Министерството на външните работи на провинция Хайнан.

Областният управител подписа споразумение за побратимяване с провинция Хайнан » Новини Пловдив » IT сектор

Областният управител приветства гостите с Добре дошли в Областна администрация-Пловдив и в град Пловдив. Той ги запозна с историята на града и подчерта, че Област Пловдив е най-бързо развиващата се в икономическо отношение област в България. Областният управител представи възможностите, които областта предлага по отношение на туризъм, култура, образование, селско стопанство и промишленост, като спомена изключителното развитие в производството на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, металургия, машини и оборудване, IT сектора и балнеологията, както и отличните възможности за бизнес инвестиции, които предоставя „Тракия икономическа зона“. Г-н Здравко Димитров запозна гостите и с функциите на Областната администрация, които са свързани с ролята на държавното и местното самоуправление като основен „проводник“ на обществения интерес за развитието на региона съвместно с местната общност и бизнеса.

Областният управител подписа споразумение за побратимяване с провинция Хайнан » Новини Пловдив » IT сектор

Той подчерта, че Областна администрация – Пловдив е изключително активна в сътрудничеството си с Китай през изминалите години, а едно от най-важните събития в партньорските взаимоотношения е домакинството на третата работна среща на областните управители по линия на Инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай 16+1, което беше организирано от екипа на администрацията през миналата година – от 18 до 20 октомври.  Тази среща бе първата от срещите на ниво областни управители по линия на Инициатива 16+1 в Европа, която се проведе именно в град Пловдив. Форумът включваше три приоритетни теми: „Култура и туризъм“, „Иновации и икономически зони“ и „Селско стопанство“, а на срещата присъстваха делегати от Европа и пет провинции от Китай – Хъбей, Хънан, Шандун, Ляонин, Гансу и общините Шънджън и Тиендзин. Част от инициативите, които бяха предприети след срещата бе отиването на Логистичен хъб за съвместно сътрудничество в областта на селското стопанство, а по покана от ръководството на провинция Хайнан и с подкрепата на българското посолство в Пекин, трима талантливи ученици от Пловдив участваха в 18-ия Международен фестивал в провинция Хайнан, който се проведе в Хайкоу от 18-ти до 20-ти ноември 2017 г.

 

Областният управител подписа споразумение за побратимяване с провинция Хайнан » Новини Пловдив » IT секторРъководителят на делегацията г-н Ли Дзюн благодари на областният управител и на администрацията за топлото посрещане и не скри задоволството си от предоставената му възможност да посети Пловдив и да сключи споразумението, което ще даде нов тласък в българо-китайските взаимоотношения. Той отправи своите адмирации за доброто развитие на областта и подчерта, че интересът на ръководителите на провинция Хайнан към партньорство са сериозни и трайни.

 

Областният управител подписа споразумение за побратимяване с провинция Хайнан » Новини Пловдив » IT секторТова е третата делегация, която идва в Пловдив през последните години, което е белег за ясно изразеното желание на двете страни за развитие на успешни взаимоотношения.  Беше подчертана огромната роля на споразумението за побратимяване, което ще даде нов импулс за създаване на сериозни партньорски взаимоотношения.

Изпълнителният директор на Фондация 2019 Кирил Велчев представи проектите на Пловдив за домакинството на Европейска столица на културата през 2019 година и отправи покана към гостите за сформиране на културна делегация от провинция Хайнан, която да посети Пловдив за откриване на събитията през януари  идната година.

Заместник-ректорът на Аграрен университет – Пловдив доц. д-р Светла Янчева представи учебното заведение и подчерта, че през годините са създадени тесни връзки и интензивни контакти с няколко университета в Република Китай.

 

Областният управител подписа споразумение за побратимяване с провинция Хайнан » Новини Пловдив » IT секторАнгел Христозов, председател на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие заяви, че ще бъде изготвена програма за дългосрочно сътрудничество.

Председателят на „Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев представи възможностите, които предлага изградената Евро-китайска зона за икономическо развитие и новосъздадения павилион за електронна търговия на селскостопански продукти.

Бяха набелязани няколко основни направления, в които да се положат всички усилия за взаимноизгодно сътрудничество – да бъде изграден механизъм за редовни контакти между бизнеса в област Пловдив и провинция Хайнан, да се засили сътрудничеството в областта на селското стопанство, което в България е сред основните и добре развити отрасли, да се осъществи обмен между специалисти в областта на аграрните технологии, да се стимулират бизнес инвестициите, да се задълбочат връзките в сферата на туризма, образованието и културата.

 

Областният управител подписа споразумение за побратимяване с провинция Хайнан » Новини Пловдив » IT сектор

Споразумението между Област Пловдив, Република България, и провинция Хайнан, Китайска народна република има за цел по-нататъшно укрепване и развитие на приятелството и сътрудничеството между двете страни и установяване на побратимени отношения.

Двете подписващи страни се споразумяха да работят за насърчаване на тесни дружески контакти, както и икономически и търговски обмен в областта на земеделието, туризма, образованието и културата.

След подписване на споразумението областният управител заяви „Вярвам, че и днешният дипломатически акт не е еднократен, а път към разширяване на контактите ни с Китай и продължение на сътрудничеството ни чрез икономически и културен обмен“.

Областният управител подписа споразумение за побратимяване с провинция Хайнан » Новини Пловдив » IT сектор

Областният управител Здравко Димитров подари на ръководителя на делегацията г-н Ли Дзюн почетен плакет на Областна администрация – Пловдив и картина с изглед от Стария град, а гостът го изненада с графичен портрет, нарисуван по снимка от китайски майстор на четката.

Областният управител подписа споразумение за побратимяване с провинция Хайнан » Новини Пловдив » IT сектор