fbpx
20 C
Пловдив
6 март, 2021

Община Пловдив и Зонта Клуб подават ръка на деца с увреждания

Вижте още

Млади еколози и пътни полицаи засадиха заедно дръвче в двора на ОУ „ Христо Ботев“ в Крумово

Стартът на инициативата „Да пазим живота и да създаваме живот , бе даден само преди няколко седмици от директора...

По предложение на Съюз за Пловдив и Кауза Пловдив – Общината ще строи ОДЗ в кв. „Съдийски“ и ясли в Кючук Париж

Важни за града инфраструктурни проекти са осигурени с финансиране в общинския за 2021 г. по предложение на съветниците...

Каназирева за Белащица : Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне

"Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне. Все пак живеем...

Последвай ни

16,859ФеновеХаресва ми
4,230АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

По-достъпна среда за деца с увреждания, придвижващи се с чужда помощ и осигуряване на възможности за тяхното свободно излизане навън обсъдиха по време на среща заместник-кметът Георги Титюков, Веселина Ботева, директор дирекция „Социални дейности“ и представители на „Зонта Клуб“.

„Желанието ни е да си партнираме, за да помагаме на децата на Пловдив, които са с физически увреждания и нямат възможност да излизат често навън“, сподели Донка Пашова, президент на „Зонта клуб“ Пловдив. Тя уточни, че идеята е неправителствената организация да подпомага родителите на тези деца за изграждането на различни подемни машини и рампи, които да им помагат за по-свободното и често излизане навън. Желанието им е и чрез съвместни усилия и подкрепата на институции, организации и обществеността децата със специални нужди да „станат част от нашия ден и живот чрез подобряване на техния живот и среда“.

За целта от „Зонта клуб“ са разработили проект, с който ще се кандидатства за участие в програма на Министерство на труда и социалната политика за достъпна среда. Инициативата е под наслов „Подай ръка, сбъдни мечта, да открием заедно света“. Всички деца трябва да играят и да се разхождат навън. Целта е по-големите от тях, които са със специални нужди да получат възможност да излизат по-лесно от домовете си дори без допълнителна помощ. Да имат възможност да се развиват, да имат приятели, с които да споделят време заедно и да имат възможно по-нормален живот.

15-годишният Цветомир е първият, на когото хората с добри сърца от „Зонта клуб“ ще помогнат. Проведена е дарителска кампания – на картини, в която почти са събрали необходимите средства, за да бъде закупен и монтиран подемник за инвалидната количка за стълбите пред входа. Няколко стълби делят младежа от разходките, като не е излизал извън входната врата на апартамента от април месец миналата година.

ВИЖ ОЩЕ :  По предложение на Съюз за Пловдив и Кауза Пловдив - Общината ще строи ОДЗ в кв. „Съдийски“ и ясли в Кючук Париж
ВИЖ ОЩЕ :  По предложение на Съюз за Пловдив и Кауза Пловдив - Общината ще строи ОДЗ в кв. „Съдийски“ и ясли в Кючук Париж

Общо 1700 са децата с увреждания , но в случая ще се обърне внимание на младежи и тийнейджъри, които са затруднени с излизането навън, а родителите им имат нужда от все по-голяма помощ. Съвместните действия на и „Зонта клуб“ Пловдив ще подкрепят повече семейства с деца със специални нужди, които да кандидатстват с проектни предложения към Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност.

Всеки родител, който иска да се включи, може да получи допълнително информация на телефоните на неправителствената организация – 0876697094.

Етапите на проекта са два :

  1. Първи етап – осигуряване на възможност и средства за излизане от дома чрез изграждане на подходи и платформи за улеснение.
  2. Втори етап – съвместно с институциите и бизнеса да се създадат условия и среда за придвижване на тези деца от дома до , детски площадки, учебни центрове, медицински и рехабилитационни кабинети и културни центрове.

Новини от Пловдив

Млади еколози и пътни полицаи засадиха заедно дръвче в двора на ОУ „ Христо Ботев“ в Крумово

Стартът на инициативата „Да пазим живота и да създаваме живот , бе даден само преди няколко седмици от директора...

Още новини от Пловдив