20 C
Пловдив
20 април, 2021

Община подменя 1900 лампи с по-икономично и умно LED осветление

Вижте още

Последвай ни

17,735FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Кметът Здравко Димитров и министърът на енергетиката подписаха договор за финансиране и изпълнение на проект „Въвеждане на енергоспестяващи мерки (ЕСМ) за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в район „“ и район „Южен“. На официалната церемония присъстваха още кметът на район „Южен“ и зам.-кметът на район „Централен“ Тошо Пашов.

„В рамките на този проект ще бъдат подменени 1900 осветителни тела с LED лампи с по-висока ефективност от настоящите. Новите тела ще спестяват годишно над 1 милион киловатчаса електроенергия и ще спомогнат за същественото намаляване на емисиите на въглероден диоксид“, съобщи кметът Здравко Димитров. По думите му ще бъде изградена и автоматизирана система за управление на уличното осветление.

_DSC6394

Проектът цели изграждане и модернизиране на общинската система за изкуствено външно осветление в район „Централен“ (карето, заключено между бул. „Копривщица“, бул. „-юг“, бул. „Руски“ и бул. „“) и район „Южен“ (карето, заключено между ул. „Коматевско шосе“, ул. „Акад. Петър Динеков“, бул. „Македония“ и бул. „Никола Вапцаров“). Той  е на обща стойност 1 127 000 лв. и  се реализира с безвъзмездната помощ по програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020 г. Община е сред първите 20 общини, които защитиха проект по линия на тази  програма.

„Поздравявам Община Пловдив за проекта, който е изготвен много добре. Чрез него _DSC6391ще се спести енергия и сериозен финансов ресурс, като тези пари могат да бъдат насочени към други приоритетни пера за живота на пловдивчани”, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

ВИЖ ОЩЕ :  Откриват „зелена класна стая“ в район Източен
ВИЖ ОЩЕ :  Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

Тя добави още, че поради големия интерес към процедурата, при последните обсъждания на Плана за възстановяване и устойчивост е взето решение в частта на плана „Зелена България“ да бъде включен и проект за модернизация на улично осветление.
Предвиденият финансов ресурс за това е 352.3 млн. лв. Очаква се по тази линия да бъдат финансирани още около 200 общински проекта. Община Пловдив има готовност да кандидатства по него, веднага след като бъде отворена линията.

 

228 total views, 38 views today

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално училище „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „Източен“ Иван...

Още новини от Пловдив