20 C
Пловдив
16 април, 2021

Община Пловдив поема стопанисването на Епископската базилика от 1 януари

Вижте още

Последвай ни

17,709FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

От началото на следващата година Община става стопанин на Епископската базилика на Филипопол като обектът на този етап все още е държавна собственост. За това се споразумяха кметът и изпълнителният директор на Фондация „Америка за “ Десислава Тальокова в онлайн среща днес. В нея се включиха също зам.-кметът по , зам.-кметът по арх. Невена Балчева.

Здравко Димитров поиска да бъдат уточнени конкретни срокове за последните стъпки, преди обектът да бъде предоставен за управление на ОИ „Старинен Пловдив“. До края на годината Общината ще подаде официално писмо, с което изразява готовност от 1 януари 2021 г. да поеме разходите за заплати и консумативи, които досега се плащаха от фондацията. През януари ще бъде подготвена и цесия, с която Община Пловдив ще придобие археологическият обект, изграден със средства от Фондация „Америка за България“.

Същинското влизане във владение на Епископската базилика ще стане, след като от Министерството на културата предоставят на Община Пловдив собствеността на сградата. Всички документи вече са изпратени в министерството. Арх. Невена Балчева поясни, че на този етап на Община Пловдив са прехвърлени за управление археологическите находки в базиликата. Договорът е в сила от 2015 г., като срока му изтича през 2025 г.

ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.
- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив