fbpx
20 C
Пловдив
2 март, 2021

В Пловдив 150 социални асистента помагат 1237 възрастни от най-уязвимите групи в обществото

Вижте още

Определени са местатата за агитационни материали в Пловдив

Със заповед на кмета на Община Пловдив се определят временни места по райони за поставяне на агитационни...

Кампания за подпомагане кастрацията на домашни кучета и котки

От днес- 1 март - стартира инициатива, с която Община Пловдив ще поощри собствениците на домашни кучета и котки,...

ВМРО регистрира листата в Пловдив

На I-ви март ВМРО регистрира пълна листата от двадесет и двама кандидати за народни представители в 16-ти избирателен район...

Последвай ни

16,784ФеновеХаресва ми
4,230АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

150 социални асистента помагат 1237 възрастни от най-уязвимите групи в обществото. Това отчете по време на пресконференция днес екипът по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3”,  който се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

От представената информация стана ясно, че броят на потребителите надхвърля планираните 1013, което е доказателство за засилена потребност от реализирането на този вид услуга.

Общата стойност на процедурата е 1 610 670.00 лв. Целта при реализирането на този компонент 3 е да се осъществи превенция и ограничаване на коронавирусната инфекция при най-уязвимите групи от обществото, а именно – самотноживеещи възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания, лица поставени под карантина, самотни родители с дете/ца до 12 г..

Проектът предвижда доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора),  заплащане на битовите сметки (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора). При необходимост се предоставят и неотложни административни услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора);

С настъпване на зимния сезон и увеличената заболяваемост от вирусни и респираторни заболявания, както и ежедневно нарастващият брой на заразените с COVID-19 интересът към услугата нараства, стана ясно от пресконференцията. Това прави достъпът до този вид социални услуги все по-търсен и необходим, а продължаването на „Патронажната грижа” все по-необходимо. Освен това в изпълнение на превантивните мерки се налага мобилизирането на всички ресурси в помощ на населението и фокусиране върху нуждите на лицата, които са в невъзможност за самообслужване, вкл. засегнатите от карантината.

ВИЖ ОЩЕ :  Определени са местатата за агитационни материали в Пловдив
ВИЖ ОЩЕ :  Кампания за подпомагане кастрацията на домашни кучета и котки

„В тази връзка със свое решение Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” удължи продължителността на дейностите по процедура BG05M9OP001-2.101 “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3”, като в случай на неусвоен финансов ресурс в рамките на съществуващия може да продължи да се предоставят услугите за уязвими групи в условията на пандемичната обстановка и след 31.12.2020г.“, обясниха от екипа на проекта.

Икономиите, които е реализирала Община Пловдив, са достатъчни за удължаване на процедура BG05M9OP001-2.101 “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3” с 2 още месеца, поради което Община Пловдив подписа допълнително споразумение с Управляващия орган за удължаване продължителността на дейностите по процедурата до 28.02.2021 г.

Новини от Пловдив

Определени са местатата за агитационни материали в Пловдив

Със заповед на кмета на Община Пловдив Здравко Димитров се определят временни места по райони за поставяне на агитационни...

Още новини от Пловдив