fbpx
20 C
Пловдив
8 март, 2021

ЧЕСТИТО! Община Пловдив с нова структура на администрацията

Вижте още

„Цвете на пътя“ – Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив

Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатива „Цвете на пътя“ Стартът и бе даден символично точно в 08 часа и 03...

336 са новодиагностицираните с Ковид-19 за периода от 6 до 8 март в Пловдивска област.

В събота са били 208, в неделя - 98. За последното денонощие са 30. Общо случаите на инфекцията от началото...

Севдалина Кочевска и Петър Кочевски с изложба „Без герои“

Двама от най-разпознаваемите пловдивски художници аранжират творби от различни свои творчески етапи в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“...

Последвай ни

16,876ФеновеХаресва ми
4,240АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

В Общинския съвет днес беше внесена проект за промяна в структурата на Община Пловдив. Промените целят оптимизиране на работните процеси и повишаване ефективността на работата на администрацията, както и намаляване на разходите за персонал, осигурени от местни приходи.

Трансформират се ресорите на зам.-кмет „Финанси, , стопански дейности, екология“, на зам.-кмет „Европейски политики и социални дейности“, зам.-кмет „Спорт и младежки дейности“ и на зам.-кмет „ и развитие“ , в следните:

1. „Финанси и стопански дейности“,

2. „Екология и здравеопазване“,

3. „Образование, развитие и европейски политики“,

4. „Спорт, младежки дейности и социална политика“.

Според внесеното предложение дейността на зам.-кмет „Финанси и стопански дейности“ ще бъде свързана с координиране и контрол  на  цялостната дейност на общината, с бюджетния процес и  счетоводната отчетност, с организирането и провеждането на обществени поръчки, с осигуряването на  правно-нормативното обслужване  на  звената в администрацията, с координирането и контролирането на стопанските дейности, управлението  и контрола при администрирането на местните данъци и . На пряко подчинение на зам.- кмет „Финанси и стопански дейности“ са: дирекция „Финансова политика“, дирекция „Счетоводство“, дирекция „Стопански дейности“, дирекция „Местни данъци и такси“, дирекция „Правно–нормативно обслужване“ и дирекция „Обществени поръчки“.

Дейността на зам.-кмет „Екология и здравеопазване“ ще бъде свързана с координирането и контролирането на дейностите по здравеопазване и опазването, възстановяването на околната среда и рационалното използване на природните ресурси, организация, координация и контрол на дейностите по чл. 66 от ЗМДТ. Звената, които ще бъдат на негово пряко подчинение са дирекция „Екология и управление на отпадъците“ и дирекция „Здравеопазване“.

На зам.-кмет “Образование, бизнес развитие и европейски политики“ ще бъде възложено да осигурява и контролира условията и организацията на дейностите в предучилищното и училищното образование в общинските училища и . Същият ще координира изпълнението на политиката на общината по привличането на инвеститори в региона и насърчаване на сътрудничеството между бизнеса и образователните институции. Също така ще контролира цялостния процес по кандидатстването за финансиране по оперативни и международни програми, както и ефективността на изпълнението на реализиращите се проекти и програми с бенефициент Община Пловдив. Звената , които ще бъдат на негово пряко подчинение са: отдел „Образование“ и отдел „Бизнес развитие и европейски политики“.

ВИЖ ОЩЕ :  „Цвете на пътя“ - Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив
ВИЖ ОЩЕ :  „Цвете на пътя“ - Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив

Реализацията на политиката на общината по отношение на спорта и младежките дейности и ръководството и координирането в областта на социалната политика ще бъде възложена на заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“, като  неговата дейност ще бъде подпомагана от дирекция „Социална политика“ и отдел „Спорт и младежки дейности “.

С промяната в структурата не се предвижда увеличаване на числеността на персонала в общинската администрация, но се предлага съществено намаляване на разходите за администрация от местния . Финансираните до момента 130 щатни бройки от местни приходи ще бъдат намалени на 25.  Общата численост на общинската администрация остава непроменена, като с предлаганото изменение ще се освободят средства за други дейности или услуги от местен характер.

Предложението е новата структура на Община Пловдив да влезе в сила от 1 март 2021 г.

Новини от Пловдив

„Цвете на пътя“ – Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив

Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатива „Цвете на пътя“ Стартът и бе даден символично точно в 08 часа и 03...

Още новини от Пловдив