fbpx
20 C
Пловдив
27 януари, 2021

: Европроекти за 38 млн. лева получиха зелена светлина през 2020 г.

Вижте още

Общинският съвет прие намаляване на таксите за децата от подготвителните групи в детските градини

Намаляване на таксата за децата от подготвителните групи гласи проектът за промяна на Наредбата за определянето и администрирането на...

Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане

Проблемът с наличието на манган в питейната вода на село Брестовица и вариантите за решението му  обсъдиха на среща...

Под 0,2% са положителните антигенни тестове на учителите в Пловдив

Под 0,2% са положителните антигенни тестове на персонала в общинските училища в Пловдив. Това показват данните при изследвани 78%...

Последвай ни

16,287ФеновеХаресва ми
4,190АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

„Община Пловдив подписва договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройство за санирането на общо пет сгради. Проектът е петият и последен от проектните предложения по ОП „“ на обща стойност 38 млн. лв., които в началото на мандата бяха почти загубени, но моят екип успя да ги спаси“. Това съобщи кметът и благодари на екипа на зам.-кмета по строителство за усилената и ефективната работа по защита на проектите.

Стойността на последният договор е 3 692 629 лв. и с тези средства ще бъдат обновени пет многофамилни жилищни сгради с цел подобряване на енергийната им ефективност – на ул. „Иван Гешев“ № 30, на бул. „България“ № 196, на бул. „България“ № 45-47, бул. „Васил Априлов“ № 83-91, на ул. „Жеравна“ №1, 3. В момента текат процедури ЗОП за избор на изпълнители за СМР дейностите.

В края на октомври Община Пловдив подписа договор и за реализацията на проект „Подобряване на градската среда в Зона с потенциал за икономическо развитие „Гладно поле“ на стойност 11 886 112 лв. За трите обособени позиции са избрани изпълнители. Първата е изграждане на улична мрежа (главна и второстепенна) на бул. „Санкт Петербург“ в северно платно – от ул. ‚Богомил“ до бул. „Освобождение“, ул. „Тодор Гатев“ – в участъка от ул. „Богомил“ до о.т. 85.“ Втората е реконструкция и разширяване на ул. „Лев Толстой“ – от ул. „Генерал Радко Димитриев“ до ул. „Богомил“ в това число и улично озеленяване. Третата обособена позиция е за рехабилитация на съществуващи улици „Богомил“ – от ул. „Лев Толстой“ до бул. „Санкт Петербург“ и на ул. „Радко Димитриев“ – от ул. Лев Толстой“ до ул. „Георги Странски“ като също е включено улично озеленяване и облагородяване на прилежащи обществени зелени зони.

ВИЖ ОЩЕ :  Община Пловдив ще издава временни разрешения на таксиметровите шофьори за превоз на пътници

Одобрен и подписан е договор за реконструкция, преустройство и изграждане на две детски градини – нов корпус за пет групи на ДГ „Зорница“ в район „“ и нова сграда за шест групи на ДГ „Каменица“ в район „Северен“. Общата стойност е 8 660 036 лв. Вече са избрани изпълнители за двете детски градини, но не е сключени договори с тях, тъй като имам подадени жалби до КЗК.

ВИЖ ОЩЕ :  Под 0,2% са положителните антигенни тестове на учителите в Пловдив

Одобрено е и проектно предложение „Обновяване на градската среда в Община Пловдив – 2020-2023 г.“ и очакваме сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ. Предстои обявяването на процедури по ЗОП за избор на изпълнители. Той е насочен към ремонт на улици и тротоари, облагородяване на междублокови пространства и детски площадки, изграждане на енергоспестяващо улично осветление, озеленяване.

В процес на изпълнение е и проектът за изграждане на социални жилища на обща стойност 7 165 650 лв. Реализацията на проекта предвижда строителство на нова сграда с цел осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими групи от населението и други граждани в неравностойно положение. В сградата ще бъдат обособени 40 едностайни, 22 двустайни, 8 тристайни и 4 четиристайни апартамента, 18 паркоместа, като и общи спомагателни помещения. Всички социални жилища ще бъдат оборудвани и обзаведени за ползване.

„Благодаря на целият екип в общината, на служителите в звеното за изготвяне на проектните предложения, на междинното звено за тяхната усърдна работа“, заяви ресорният зам.-кмет . Средствата бяха заявени в началото на годината от новия екип и днес е ясно, че ще бъде защитен целият планиран ресурс по ОПРР. „Както всички знаем тези средства бяха под риск. Половината от бюджета отделен за този програмен период беше под заплаха. За една година успяхме да свършим работа, която обикновено отнема 3-4 години“, коментира още Райчев.

 

Новини от Пловдив

Общинският съвет прие намаляване на таксите за децата от подготвителните групи в детските градини

Намаляване на таксата за децата от подготвителните групи гласи проектът за промяна на Наредбата за определянето и администрирането на...

Още новини от Пловдив