20 C
Пловдив
15 април, 2021

Първа копка на новата в район „Южен“

Вижте още

Последвай ни

17,707FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в като репортер и редактор от края на 2019г.

Кметът Здравко Димитров даде старт на строителството на детска градина за 200 деца в район „Южен“

Кметът Здравко Димитров даде старт на изграждането на нова модерна детска градина в район „Южен“. Теренът се намира на бул. „Александър Стамболийски“, точно до Професионалната гимназия по машиностроене. Проектът се финансира изцяло от общинския бюджет и е на стойност 4,6 милиона лева.

„Изпълняваме обещанията си да изграждаме нови и това е поредното детско заведение. В момента в район „“ се изграждат ДГ „Снежанка“ и ДГ „Перуника“, чието откриване се очаква в рамките на месец. Започнахме строителството и на нова градина на ул. „Богомил“. Извършва се и на ДГ „Пролет“ и строителството на ДГ „Каменица“ в район „“. Предстои разширението на ДГ „Зорница“ в „Южен““. Това заяви кметът Здравко Димитров по време на официалната церемония.

„Това е първата стъпка към решаване на проблема с недостига на места в детските градини. Предвиждаме изграждането и на детска ясла в съседния терен. Към момента около 400 деца ходят в детски градини, които са разположени в блокове в квартала“, коментира кметът на район „Южен“ .
Забавачката ще бъде за осем групи (около 200 деца) и ще бъде разположена на 4 декара площ. Ще има паркинг за родителите, басейн и спортен салон, които отговарят на всички изисквания малчуганите да растат здрави и жизнерадостни.
Управителят на фирмата-строител Вакрил Запрянов заяви, че двуетажната сграда може да се издигне за 8-9 месеца.

На събитието присъстваха зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, зам.-кметът по образование Стефан Стоянов, зам.-кметовете на район „Южен“ Атанаска Тунтова и Екатерина Стефанова, кметът на „“ Костадин Димитров, зам.-кметът на „Тракия“ Веселина Стоянова, съветници от ГЕРБ, ВМРО, „Съюз за Пловдив“ и „Кауза Пловдив“. Водосветът беше отслужен от отец Йордан от църквата „Света Троица“.
Повече информация за проекта:

ВИЖ ОЩЕ :  33- годишен мъж изпотроши устройство за безкасово плащане, полиция го задържа и настани в ЦПЗ

Обща стойност на обекта: 3 861 166,86 лв. БЕЗ ДДС (около 4 600 000 с ДДС) Срок за изпълнение: 240 календарни дни Фирма изпълнител: „Запрянови – 03” ООД Площ на парцел: 5317.0 m2 (достатъчен за капацитет от 200 деца или по 26,58 m2/дете); озеленяване: 1686,0m
Детската градина е на два етажа с физкултурен салон и басейн. Всички външни зидове ще са топлоизолирани съгласно нормативните изисквания. Пред всички входове има стълби и рампи, осигуряващи достъп на хора с увреждания. Дворът е решен частично с богато озеленяване и дворни плочи. Обособени са четири къта с гумирана настилка с детски катерушки и четири пясъчника. Предвидени са и две чешми. Градината ще функционира като целодневна детска градина с капацитет от 200 деца, разпределени в 8 групи от по 25 деца.

ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.

Детската градина е снабдена с: Самостоятелна кухня, която е в състояние да покрие нуждите на всички деца. Товарен асансьор за улесняването на персонала при разнасянето на храната. Самостоятелно перално. Физкултурно-музикален салон – 80 m2 разположен на първия етаж с осигурена естествена и механична вентилация, към който има предвидени съблекални за 34 деца, баня и тоалетна с умивалници. Плувен басейн с размери 6x 12.5 m и максимална дълбочина от 0.6 m. Лекарски кабинет на първия етаж в близост до входа/изхода
Всяка група има собствена стая за игри (занималня), към която е обособен кът за хранене с маси и столове и спалня. Всяка група разполага със самостоятелна съблекалня в която са осигурени индивидуални шкафчета за всяко дете – 25, тоалетни с мивки и корито за измиване на крака с подвижен душ. Предвидена е стая за почивка на учителките и витринни прозорци от стаята на учителката и тоалетните, за да може да се осъществява постоянен визуален контакт върху децата.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив