20 C
Пловдив
20 април, 2021

Пловдив се включва в европейски регламент за дроновете

Вижте още

Последвай ни

17,735FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на като репортер и редактор от края на 2019г.

Пловдив вече е част от паневропейска инициатива за членство в общността на градовете за въздушна градска мобилност – UAM Initiative Cities Community (UIC2). Това стана факт след като кметът прие официално отправената покана за присъединяване.

Четиринадесет града и региони в цяла Европа вече са подкрепили манифеста. Сред тях са Аахен, Амстердам, Хамбург, Лиеж, Малага, Енсхеде и Катовице. Пловдив е подкрепял подобна инициатива преди 2 години в предишната кампания, станала известна като EIP-SCC Initiative Urban Mobility Air Mobility (UAM).

Пловдив е първият град в , който се присъединява към подготовката на този регламент, който дава възможност да бъде призната ролята на местните власти в управлението на трафиците от дронове и въздушни на ниво ЕС.

„Това е шанс за Пловдив да се нареди сред интелигентните градове на ЕС, работещи за изграждане на система за въздушна градска мобилност“, коментира кметът Здравко Димитров. Според него използването и управлението на дронове трябва да се регулира, тъй като те вече масово навлизат в употреба и местните власти имат отговорност за тяхното използване.

Подписаният манифест предвида общините да поемат контрола над въздушното си пространство и да могат да оперират с него, развивайки въздушна градска мобилност. И ако въздушните таксита имат да изминат още дълъг път до придобиването на летателна годност, дроновете вече доставят храни и лекарства в условията на в градове като Берлин и Женева, твърдят експертите.

ВИЖ ОЩЕ :  Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

По данни на Европейска организация за безопасност на въздухоплаването – Евроконтрол, до 2025 г. се очаква трафикът над големите градове да достигне до 20 000 полета в час, което е невъзможно за текущите способности на системите за управление на въздушното движение. Именно затова директорът на Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) Патрик Ки настоява регламентът да влезе в сила още догодина.

ВИЖ ОЩЕ :  Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

Тази седмица проектът на регламент е бил одобрен от Европейската комисия,  подписан от председателя Урсула фон дер Лайен и е пуснат за съгласуване с националните правителства.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „Източен“ Иван...

Още новини от Пловдив