fbpx
20 C
Пловдив
8 март, 2021

Предлагат по-облекчени правила за стопаните на кучета в Пловдив

Вижте още

„Цвете на пътя“ – Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив

Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатива „Цвете на пътя“ Стартът и бе даден символично точно в 08 часа и 03...

336 са новодиагностицираните с Ковид-19 за периода от 6 до 8 март в Пловдивска област.

В събота са били 208, в неделя - 98. За последното денонощие са 30. Общо случаите на инфекцията от началото...

Севдалина Кочевска и Петър Кочевски с изложба „Без герои“

Двама от най-разпознаваемите пловдивски художници аранжират творби от различни свои творчески етапи в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“...

Последвай ни

16,876ФеновеХаресва ми
4,240АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

“ предложи по-облекчени правила за стопаните на кучета в

По-облекчени правила за стопаните на кучета в Пловдив предложиха общинските съветници от „Демократична България“. Те са свързани с декларирането на любимците пред местната администрация и плащането на такси за тях.

Предложението за промяна в Наредбата за овладяване популацията на безстопанствените кучета и котки и регламентиране отглеждането на домашни кучета и котки на територията на Община Пловдив е изготвено от председателя на групата на „Демократична България“ в -Пловдив Веселина Александрова. С него се въвежда еднократно издаване на удостоверение за куче и отпадане на изискването за пререгистрация. Целта е да се улесни сегашната тромава процедура, при която се налага стопаните на кучета всяка година към 31 март да ги пререгистрират.

„Към момента в регистъра в Пловдив са вписани близо 10 хил. домашни кучета. Това означава, че всяка година близо 10 хиляди души трябва да излязат в работно време, за да посетят районната администрация и да заявят отново нещо, което вече са заявили“, коментира Веселина Александрова. Вместо това сега тя предлага да е достатъчна само първоначалната регистрация на кучето, а след това собственикът да декларира единствено промяна в обстоятелствата.

Същото се отнася и за собствениците на кастрирани кучета, които са освободени от такса за домашен любимец. С промените в наредбата се взима предвид, че това е факт, който не се променя и няма нужда да се доказва ежегодно, предвиждат промените в наредбата.

В проекта се предлага и прецизиране на текстовете, свързани с налагането на . В момента Наредбата въвежда с различни текстове еднакви по същността си задължения. Повтарянето им води до това, че за неизпълнение на едно и също по характер задължение се налага самостоятелна санкция за всяко. Например, за недеклариране на домашно куче към момента се дължат два вида санкции, които може да стигнат до 200 лв. Сегашната предвижда глоба дори за закъснение с плащането.

ВИЖ ОЩЕ :  „Цвете на пътя“ - Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив
ВИЖ ОЩЕ :  „Цвете на пътя“ - Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив

„Да се налага глоба за закъсняло плащане на такса, вместо просто да се начислява лихва, е незаконосъобразно, защото според Закона за местните данъци и такси неплащането в срок на административна такса или данък не е административно . В предлаганите изменения тази нередност е отстранена“, коментира Веселина Александрова.

Вносителят посочва още, че с промените Наредбата ще бъде съобразена и с приетите през лятото на 2019 г. изменения на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Предстои проектът да бъде подложен на .

Новини от Пловдив

„Цвете на пътя“ – Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив

Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатива „Цвете на пътя“ Стартът и бе даден символично точно в 08 часа и 03...

Още новини от Пловдив