„Съюз за Пловдив“ внесе предложение за намаляване на данък МПС

снимка : Konstantin Dakov‎ @ Забелязано в Пловдив
снимка : Konstantin Dakov‎ @ Забелязано в Пловдив

Изменението на Наредба за определянето размера на местните е внесено в местния парламент от председателя на групата и ще бъде обявено за обществено обсъждане в сайта на общината, преди да се гласува на сесията на 27 декември.

По-малки ставки се предлагат за автомобили с екологичен двигател евро 4,евро 5, евро 6 и EEV. Средното намаление е 10 – 12 процента, твърдят съветниците. За останалите коли без екологична категория, с евро 1, евро 2 и евро 3 налогът си остава без промяна.

, „Съюз за Пловдив“ внесе предложение за намаляване на данък МПС„Данък МПС в Пловдив е един от най-високите в България, дори и в сравнениесъс София. Разбираме, че финансовото състояние на Община Пловдив не е цветущо, от предишната администрация са сключени много договори, без да са обезпечени със средства, но пловдивчани очакват намаление на данъка и стова предложение ние си спазваме поетите обещания към гражданите. Нашатавизия в тази насока е последователна и ясна. От 2012г. до днес всяка година внасяме предложение за намаляване на данък МПС. Надяваме се, че сега ще получим подкрепа за това очаквано от пловдивчани предложение, с което ще демонстрираме наистина различен подход“,

коментира Евелин Парасков.

Шефът на съветниците напомни, че данък МПС беше променен в края на 2018 г.със Закона за местни данъци и такси. Тогава беше допълнена нова екологична категория с различни стойности.

„Община Пловдив запази ниските стойности за автомобили без екологична категория и за евро 1,евро 2 и евро 3. Но се стигна до парадокс, защото бяха приети по-високи стойности за коли с по-голяма екологична стойност – евро 4, които са най-разпространени в Пловдив, евро 5 и евро 6. Считаме, че завишаването на налога за тези автомобили е несправедливо. В повечето европейски държави колкото е по-висок екологичният показател на колата толкова по-малък данък се плаща. Това правило е една от мерките за подобряване на атмосферния въздух”,

коментира Евелин Парасков.

Както се знае, данък за леки автомобили в Пловдив се начислява според мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост на годината на производство и коефициент, определен според екологичната категория на автомобила.

Съветниците от „Съюз за Пловдив” предлагат коефициентът за автомобили сдвигател евро 4 да се намали на 0,80 вместо 0,90 , за евро 5 дастане 0,70 вместо досегашните 0,80, а за евро 6 и EEV – 0,50 вместо 0,60. Коефициентът за автомобили без екологична категория, за евро 1 и евро 2 се запазва на 1,1, а за колите с двигател евро 3 си остава 1.