fbpx
20 C
Пловдив
21 януари, 2021

Ректорът на проф.д-р инж. и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обсъдиха проект „национално меню“

Вижте още

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие. Регистрираните в Националната информационна система случаи са общо 19717. От...

Регионалният природонаучен музей подарява минерал на всеки малчуган до 7 г. възраст, посетил музея през уикенда

На 23 и 24 януари (събота и неделя) Регионалният природонаучен музей – Пловдив отново ще предостави безплатен вход за...

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Да се намалят леглата за лечение на Ковид-19 в Пловдив и областта. Това реши  Медицинският щаб на свое заседание...

Последвай ни

16,221ФеновеХаресва ми
4,190АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Ректорът на Университет по хранителни технологии- Пловдив проф. д-р   и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която е на посещение в града под тепетата, обсъдиха, на съвместна среща, проект „“. В срещата взе участие и кмета на града .

Основната цел на проекта е да се създаде мащабна национална селекция от традиционни български храни и вина, обединени в национално меню. Изпълнител ще е Университетът по хранителни технологии, който единствен на Балканите  подготвя кадри с висше образование в областта на туризма.

По време на срещата министър Николова поясни, че вече е стартирала работа по менюто, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите на българските курорти.

Тя настоя за ускорена работа по него, за да може в най-скоро време да бъде предложено на бранша.

„Според мен е важно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария“, каза министър Николова. И добави, че през последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша, като част от общия туристически продукт на България.

 Авторът на идеята проф. Моллов заяви, че създаването на национално меню за България би допринесло за развитието на туристическата инфраструктура и прилагане на модел за развитие на конкурентоспособен туризъм. Той допълни, че голяма част от туристите, които посещават страната ни, желаят да се запознаят с националните ни особености  в храненето, както и да опитат от националната и регионалната кухня, като неговите очаквания са менюто да провокира интереса на чуждестранните гости.

ВИЖ ОЩЕ :  Започна масовото изследване на учителите с антигенни тестове в Пловдив

По време на срещата бе предложено деветте туристически района в страната да представят характерни за отделните населени места типични храни и вина, които ще подчертаят уникалността на районите. Това би допринесло за по-висока информираност у гостите на страната ни и желание за посещение на конкретно място.

ВИЖ ОЩЕ :  Започна масовото изследване на учителите с антигенни тестове в Пловдив

„Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер“, поясни проф. Моллов.

Двете страни се договориха, че университетът ще сформира професионален екип, който ще предложи брошура с национално меню и препоръки за регионални менюта.

Вицепремиерът предложи също да се насърчат инженерните специалности и да се обмисли провеждането на мастер класове съвместно с големи кулинарни академии.

Новини от Пловдив

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие. Регистрираните в Националната информационна система случаи са общо 19717. От...

Още новини от Пловдив