Проверка по сигнал на Цвятко Сиромашки

*Проверка по сигнал на Цвятко Сиромашки за увреждане на двете мозаечни пана на Йоан Левиев в подлеза до Баня Старинна*

Късно снощи заместник-кметът по , археология и туризъм получи сигнал от пловдивския скулптор Цвятко Сиромашки, в който пловдивският творец алармира за констатирано от него увреждане на двете мозаечни пана на Йоан Левиев в подлеза до Баня Старинна *( подлеза на Чифте баня както го наричат пловдивчани, който в момента е затворен*).
Още същата вечер, заместник-кметът докладва на Кмета на , а тази сутрин изпрати екип, който да направи оглед на място какви са пораженията. В инспекцията участваха директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков и реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова, Нина Димовска – началник – отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и представители на ОП „Чистота“.

, Проверка по сигнал на Цвятко Сиромашки
Беше констатирано, че мозайките са в сравнително добро състояние, без външна намеса. Съвсем малък сегмент от около 10 см. е оцветен в черно. Липсват също така около 10 камъчета, които лесно ще бъдат възстановени. Мозайките се нуждаят от цялостно почистване, ръчно, с вода и четка. Цялата тази дейност ще бъде извършена от реставраторите на ГХГ, на които ще бъде осигурено необходимото от Община Пловдив за почистващи инструменти и препарати, както и осветление и ел. захранване.

, Проверка по сигнал на Цвятко Сиромашки

 

По мнение на експертите работата може да бъде започната и веднага, но е добре да бъде извършена в малко по-топло време, заради изисквания по технологията по поставяне на липсващите камъчета. За констатираното бе изготвен доклад, който бе внесен на вниманието на заместник-кмета Пламен Панов и вече е придвижен за предприемане на последващи действия.

По отношение на цялостното състояние на подлеза, който се управлява от район „Централен“, по информация на Кмета на района Георги Стаменов, администрацията е подготвила проект за цялостно обновяване на средата, като е предвидена дори възможност за използването на подлеза за културни събития. Проектът вече е минал всички съгласувателни процедури с НИНКН (Националният институт за недвижимо културно наследство) и е възложено техническо задание.

В новия проект, който ще превърне подлеза в красиво, чисто и уютно място е заложена климатизация, вентилация, стъклени врати, асансьор и много други.