Каназирева : Връщаме решението на ОбС за одобряване на ПУП на кв. „Захарна фабрика“ заради четири терена

Гласуваният от - ПР /план за регулация/ на кв. „Захарна фабрика“ и кв.“ Тодор Каблешков“ ще бъде върнат частично, само за четири имота, които в сегашния са за зеленина, а в новия ПУП им се променя отреждането. Аргументите за това са , че по-рано има влезли в сила ПУП-ове. Когато имаме дадено предвиждане по ОУП за зеленина, имотите трябва да остават за зеленина, ако не – първо да има промяна в ОУП и едва тогава да бъде променен ПУП, обясни пред журналисти областният управител .

Тя призова всички институции да започнат да спазват стратегическите документи, защото всяка една такава промяна води до недоверие и обществено недоволство, какъвто е случаят при „Захарна фабрика“. ОУП е общинският стратегически документ, който дава визията за развитие на Община Пловдив.

„Може нищо да не се случва там , нищо да не се реализира, но само това, че в ОУП е зеленина, а сега става за обществено обслужване води до недоволството, на което ставаме свидетели. Целта е обществото да бъде успокоено по темата презастрояване, защото нито Община Пловдив в лицето на кмета , нито Областна управа ще толерираме презастрояването в града, допълни Каназирева
По думите й терена на Захарна фабрика – на самия комбинат е изваден от одобрения ПУП -ПР. За този имот има приет проект и предстои ОбС да вземе решение за изменение на действащия ПУП.

„Така че, всичко ще бъде в ръцете на Общински съвет, до каква степен и как ще бъде променен като отреждане самия терен на „Захарна фабрика“. Относно другия имот, за който имаше сигнали, че вече се заравнява, който е от западната страна на магазин „Лекси“, пак в квартал „Захарна фабрика“, там ние нищо не можем да направим. Той вече е със сменен статут по Кадастрална карта още от 2009г. и с последващо изменение от 2010г отреждането му е обществено обслужващи дейности и жилищно строителство. Така че, ние тук всъщност нямаме полезен ход“, обясни още областният управител.

Според Каназирева от тук нататък апела е , когато има подобна промяна, то тя да следва разписаните процедури по Закона за устройство на територията.
„Давам веднага пример. Магазин „Лекси“ е построен в зелена площ по ОУП. Те нямат вина. Някой друг е допуснал това да се случи. За да избегнем подобни рискове, наистина молбата ни е да спазваме ОУП и предвижданията по него, категорична е Дани Каназирева.

От администрацията ще поискат от общините на територията на областта да осигурят достъп до целия архив на ПУП-овете, за да може да се проследява историята на терените в годините.