Район „Централен“ единствен в Пловдив с печеливш проект към Европейската комисия за безплатен Wi-Fi

Безплатен достъп до безжичен интернет за граждани и посетители на обществени места получава район „Централен“ – Община Пловдив. Екипът на районния кмет Георги Стаменов кандидатства по програмата към Европейската комисия WiFi4EU през пролетта на 2018г. Потвърждение за одобрена кандидатура беше получена по имейл на 10 декември, като „Централен“ е единственият кандидат в Община Пловдив, който печели ваучер на стойност 15 хил. евро по програмата. Георги Стаменов избира зоната около пл. „Кочо Честименски“ в Пловдив, където ще бъде инсталирано съвременно Wi-Fi оборудване за безплатно ползванe от хората, които се намират в този район. „Изключително сме щастливи, че получаваме тази възможност, която ще бъде в полза на живущите в района, както и на всички, които преминават или прекарват време в парка,“ коментира Стаменов.

На портала на WiFi4EU са се регистрирали над 20 хил. общини и сдружения на общини. Сред одобрените кандидати в България са общините Минерални бани, Стрелча, Ивайловград, Сливен, Хисар, Несебър, Смолян, Велико Търново, Асеновград и др. Следващите стъпки, които предстоят на районната администрация са подписване на споразумение с Европейската комисия и избор на изпълнител. Ваучерът покрива разходи за оборудване и инсталиране на безжични точки за достъп, заплащане на абонамент за интернет и за поддръжка на оборудването. Периодът за ползване на ваучера е 3 години.

Повече информация за програмната схема може да бъде намерена на https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility/cef-telecom/wifi4eu.