Съюз за Пловдив отново предлага Сесиите на Общинския съвет да се излъчват на живо в интернет

смята, че е редно публично да се оповестява как гласува всеки от съветниците, за да се носи персонална отговорност за решенията.

За по-голяма прозрачност на работата на настояват от „Съюз за Пловдив“ във връзка с предстоящото разглеждане на проекта на новия Правилник.
Съветниците предлагат с допълнение в чл. 44 ал. 8 и чл. 61 заседанията на Общинския съвет, както и всички публични обсъждания, които се провеждат в залата на ОбС, да се излъчват в страницата на община Пловдив в реално време с информация за разглежданата точка и начина на гласуване на всеки един от общинските съветници.

„Това ще гарантира повече публичност на нашата работа, а също така и по-висока степен на персонална отговорност за решенията, които взимаме. Винаги сме смятали, че доверието, което е гласувано на нас, съветниците, следва да бъде обезпечено по този начин – с откритост и уважение към гражданите“, коментира председателят на групата Евелин Парасков.

Според него онлайн предаване на сесиите, е ефективна мярка срещу манипулации и фалшиви новини.
В предишните мандати съветниците от „Съюз за Пловдив“ многократно са внасяли предложения, с които да бъде осигурена по-голяма публичност и прозрачност в работата на местния парламент.

„Нещо повече, ние бяхме първите, които в продължение на една година показахме нагледано как се прави видео излъчване на живо на сесиите на Общинския съвет. Впоследствие, през 2019г. изготвихме предложение с тази дейност да се заеме Общината, което беше отхвърлено. Крайно време е сесиите и всички публични обсъждания в залата на ОбС да се излъчват на живо и пловдивчани да имат подробна информация и много по-широк достъп до управлението на Пловдив“, счита Парасков.
Според съветниците в момента темата за онлайн предаване на заседанията е още по-актуална, тъй като в условията на пандемията, е забранено присъствие на гражданите на сесиите.

„Много общински съвети и общини в България вече създадоха условия за споделянето на информацията, важна за хората. В други държави общинските администрации контактуват с гражданите с онлайн платформи и приложения. Това трябва да е следващата стъпка и в Пловдив, при това – сега, а не в неопределено бъдеще време“, убеден е Евелин Парасков.

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ се надяват, че ако допълненията към проекта на правилника се приемат, четвъртък да бъде един хубав ден за демокрацията на Пловдив.