fbpx
20 C
Пловдив
17 януари, 2021

внесоха сигнал до Окръжна касаещ кмета на „Северен“ –

Вижте още

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета Здравко Димитров от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие.

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие. Регистрирани в Националната информационна система са...

Евакуират всички под срутището в Дряново, община Лъки

Поради непосредствена опасност за живота и здравето на хората, чийто домове са под скалния масив в село Дряново, община...

Последвай ни

16,197ФеновеХаресва ми
4,200АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Днес председателя на Пловдив внесе сигнал до Окръжна Прокуратура Пловдив, касаещ кмета на район „“ – г-н , във връзка с изнесена информация  в електронните медии, за евентуални корупционни действия от негова страна.

От ВМРО сме изключително притеснени от случващото се в администрацията на пловдивския район „Северен“ и поради тази причина подаваме сигнал до Окръжна Прокуратура Пловдив. Очевидно е, че не става въпрос за вътрешнопартиен спор, а за сериозен управленски проблем. Разбираме опита за заблуда от страна на ГЕРБ въпроса да се отнася към Етичната комисия на партия ГЕРБ, а не към компетентните органи. За нас е важно подобен тип казуси да бъдат разгледани от компетентни институции, само така няма да има съмнение в пловдивчани, че за пореден път ще бъде скрита истината и онеправдани виновните.

Продължаваме да очакваме кмета на Община Пловдив да назначи независим и обективен одит, а  своевременно в район „Северен“ трябва да влязат също АДФИ и звеното за вътрешен одит, което е в голяма община. Настояваме също, за да бъдат наистина ефективни подобни инспекции, във времето на тяхното извършване районният кмет да бъде в отпуск и да не присъства.

Публикуваме и текста на на сигнала :

 

 

ДО

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА

ПЛОВДИВ

СИГНАЛ

От

Борислав Кръстев Инчев, гр. Пловдив, ул. Галилей №8, ет.1

Уважаеми/а господине/госпожо,

От масовите медии прочетохме публикация /от сайта на Повдив Прес БГ / от 09.09.2020

В тази информация се споменава за евентуални корупционни действия от лице орган на публична власт и решихме в изпълнение на гражданскя си дълг да ви сезираме като орган на разследване.

Научи се, че Стоян Алексиев е встъпил в длъжност на 11 ноември 2019 г. и на 19 ноември същата година е задължил Лариса Кътова да провежда всички обществени поръчки в районната администрация  на Район Северен- град Пловдив като съответно тя и да и да сключва договори.

Според твърденията на г-жа Кътова всички оферти за договори с общинската администрация са събирани от районния кмет Стоян Алексиев лично, като са били подбирани фирми на негови приближени и/ или свързани с него лица. От събраните оферти Алексиев е избирал „подходящите” , лично ги е предавал на Кътова и й разпореждал да подписва договори  с избраните от него изпълнители. Кътова описва, че, нито една от фирмите, с които е подписала договор от 19.11.2019 насам, не е  я избрала лично тя, нито е проучвала други възможни оферти. Подобни практики съставляват грубо нарушение на принципа на административната дискреция на органа провеждащ процедурите съгласно ЗОП и са неглижирани по нареждане на районния кмет Стоян Алексиев всички процедури съгласно ЗОП за започване на действия по избор и възлагане на изпълнител на обществени поръчки, като по публикуваните данни това е довело до ощетяване на публичните средства като са заплатени значително по- високи суми от страна на Община Пловдив в полза на неправомерно избрани изпълнители на публични поръчки.

На отделен ред от публикуваните данни става ясно, че при непроведени правомерно или изобщо липсващи процедури по проектиране и разрешаване  и изпълнение на строежи и преустройства на различни обекти, по които възложител е Община Пловдив, в частност Район Северен, са разплатени в много динамичен план средства на също така и неправомерно избрани изпълнители. Това означава, че под давление и поради служебни зависимости от Стоян Алексиев, определени лица от администрацията на район Северен при Община Пловдив са изпълнили плащания в полза на трети лица без да са налице необходимите предпоставки изобщо- например без проектиран, разрешен и започнат съобразно ЗУТ строеж, без избран и възложен строителен надзор, са  разплатени средства на изпълнители на СМР, които са работили в нарушение на процедурата. Забележете, че такива строежи и преустройства са правени по  обекти, които са публични, на масов достъп, предимно на игрови площадки и паркове, което поради липсата на плануване и надзор е предпоставка за създаване на риск за здравето и живота на най- уязвимите- на децата и възрастните хора.

ВИЖ ОЩЕ :  Частично облекчават мерките в Пловдив

В разгласените данни от медиите се говори именно за поръчката за ремонт на едно съоръжение в парк „Рибница“, което е метална конструкция с поликарбонатни плоскости 6 мм в зелен цвят. На отделен ред в публикациите са налице и данни за ощетяване на общинския бюджет от страна на Стоян Алексиев, като например металната конструкция с поликарбонатни плоскости 6 мм в зелен цвят, които са монтирани на съоръжение в парк „Рибница“ и са със средна пазарна цена от 7-8 лв. на кв. м, а в офертата, която Стоян Алексиев избира и настоява да се приеме с договор от Кътова, цената е 43 лв. на кв. м. Фирмата изпълнител е „Ташев и син консулт“ ЕООД.

ВИЖ ОЩЕ :  Частично облекчават мерките в Пловдив

Въпреки отказите на Кътова доброволно да подпише такива договори, това е сторила  многократно след преки и агресивни заплахи от страна на Алексиев, което може  да обеме състава на принудата и чл. 16 НК. След пореден отказ да се разпишат книжа от рода на визираните по- горе в сигнала Кътова е уволнена от Алексиев.

Считаме, че данни за детайлите на правонарушенията предмет на този сигнал могат да бъдат намерени в докладната изготвена от Кътова до кмета Здравко Димитров, входирана в общината на 3 септември т. г.

Молим да се извърши предварителна проверка за установяване на данни дали Стоян Алеексиев в качеството си на кмет на Район Северен в град Пловдив е извършил длъжностни и други престъпления. Молим да се направи комплексна проверка на всички мероприятия на подчинената на Алексиев администрация, в които  Общината като възложител е проектирала, съгласувала, разрешила и изпълнила чрез изпълнители по реда на ЗОП строежи от всички категории за периода  от 19.11.2019 год. до днешната дата. Молим да се установи дали и как са разгласени поръчките на Район Северен за проектиране, надзор и изпълнение на СМР от всякакъв вид, да се провери дали изобщо са извършвани според ЗУТ проектиране, надзор и изпълнение на СМР на обекти, които са с публичен достъп- паркове, площадки за деца, чешми, градини и прочие. Молим да се провери, какви плащания и за кого са изпълнени от страна на Район Северен в град Пловдив към лица извършили проектиране, надзор и изпълнение на СМР от всякакъв вид за  периода  от 19.11.2019 год. до днешна дата, на какви основания, дали са били налице изобщо предпоставките за разпореждане с общинско имущество- пари, в полза на трети лица изпълнители. Молим да се провери дали всички избрани от Стоян Алексиев и от Л.Кътова по нареждане/ принуда от Алексиев за периода  от 19.11.2019 до днешната дата са свързани по какъвто и да е начин с лицата представляващи възложителя, дали е налице конфликт на интереси и ако такъв е налице дали това е съставомерно като престъпно деяние при попълването на дължимите декларации от страна и на органите на власт и на третите лица изълнители.

Молим при установяване на данни за изършени престъпления от страна на Стоян Алексиев- кмет на район Северен в Община Пловдив, последния да се привлече към наказателна отговорност и да се накаже най- строго според закона.

Молим да се вземат необходимите мерки за обезпечаване на сигурността на гражданите  с оглед данните за въведени в експлоатация обекти на публичен достъп / особено паркове и площадки посещавани предимно от деца и хора в напреднала възраст/, за които обекти не са изпъленни изискванията за проектиране, разрешаване, надзор и изпълнение на СМР.

Молим да бъдем уведомени писмено за резултата от извършената проверка. Координати за връзка

16.09.2020 год.

С почит:
/Борислав Инчев/

 

 

 

Новини от Пловдив

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета Здравко Димитров от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

Още новини от Пловдив