Социологическо изследване на обществените нагласи в Пловдив

Днес от 12 часа излъчваме представяне резултатите от социологическо изследване на И.А.НЕОХРОН относно развитието на града, предстоящите местни избори, нагласи на избирателите към водещите политически фигури.

Какви са нагласите половин година преди изборите

ИВАН ТОТЕВ,  И СЛАВЧО АТАНАСОВ  СА (отново) РЕАЛНИТЕ КОНКУРЕНТИ ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ

, Социологическо изследване на обществените нагласи в Пловдив

кметски избори отново ще са състезание с трима основни участници – сегашния кмет Иван Тотев, Дани Каназирева от „Съюз за “ и бившия кмет Славчо Атанасов. Това показва представително проучване на Изследователска асоциация „Неохрон“.

На директния въпрос за кого ще гласувате на изборите през есента анкетираните пълнолетни пловдивчани отговарят така: 27% биха избрали отново Иван Тотев, Дани Каназирева е изборът на 17% от хората,а 19,8% са готови да гласуват за Славчо Атанасов. В анкетата присъства и отговорът „Друг кандидат на ГЕРБ“, който е отбелязан от 9% от интервюираните. Местният лидер на БСП Николай Радев получава около 5,5% подкрепа.

Картината обаче не е същата като преди 4 години. 

Половин година преди изборите през 2015 г. заявената подкрепа за Иван Тотев беше 37%, припомня „Неохрон“. Днес кметът има значително по-ниска подкрепа. Славчо Атанасов получава подкрепата на почти същия дял от пловдивчани, които и през 2015 г. го бяха посочили като свое предпочитание. Въпреки това при него има слаб спад. Дани Каназирева единствена от тримата отбелязва лек ръст нагоре в сравнение с предишните избори. Покачването е малко, но е резултат от устойчива тенденция. При нея е и най-висок делът на хората с висше и полувисше образование.

Спадът в подкрепата за Тотев се вижда и от отговора на въпроса за нагласите за избор на листа с кандидати за Общинския съвет. 42 на сто са готови да подкрепят листата на ГЕРБ, което показва, че оценките за управляващата партия и излъчения от нея кмет са различават значително. ГЕРБ продължава стабилно да е основната политическа сила в Пловдив. На второ място би се класирал „Съюз за Пловдив“ с 14% подкрепа, а на трето място е БСП с 12%. ВМРО отбелязва ръст в подкрепата си и достига 11%, докато  НФСБ събира подкрепата на едва  4 на сто от пловдивчани. Новата коалиция Демократична България е изборът на 3% от хората. ДПС и Атака са с по 2 на сто подкрепа в града.

Основните проблеми в Пловдив

Проучването на „Неохрон“ откроява три главни проблема за Пловдив. На първо място са високите данъци и такси, които са основна грижа за 34% от анкетираните. На следващо място идва тежкият трафик, задръстванията, неуредиците в градския транспорт и все по-трудното паркиране. Тази тема е основна за 32% от пловдивчани. За 27 на сто пък най-големият проблем пред града ни са корупционните сделки и разпродажбите на общинско имущество.

Проучването е проведено в периода 17-26 февруари 2019 г. Интервюирани са 710 пълнолетни жители на община Пловдив, като извадката е представителна по пол, възраст и образование. Методът за набиране на информацията е пряко полу-стандартизирано интервю по домовете на хората (“очи в очи“).