20 C
Пловдив
15 април, 2021

Нова организация в болниците в Пловдив улеснява хоспитализирането на пациенти от Спешна помощ

Вижте още

Последвай ни

17,707FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Всяка болница, в която има Ковид отделение, да гарантира легла само за хоспитализация на пациенти от Спешна помощ, реши на свое заседание Медицинският щаб. Решението има за цел да спре разкарването и забавянето на линейките, както и да осигури навременното настаняване на пациентите за лечение. Това съобщи областният управител и председател на Дани Каназирева. Тя допълни, че е недопустимо при 20 болници на територията на областта и разкрити близо 1100 легла, да продължаваме да бъдем свидетели на върнати линейки и пренасочване от една болница към друга.

По думите й са били обсъдени два варианта. Първият- да се определят 6 болници като дежурни за спешна помощ, а останалите да приемат пациенти, които са отишли със собствен превоз на място. Вторият вариант е приетият от болниците, а именно, от общия брой легла да бъде гарантиран определен брой само за Спешна помощ, за да се обезпечат тежките случаи. Освен това всяка болница трябва да направи така своята организация, че леглата да бъдат налични ежедневно.

„Така малко над 80 легла ще бъдат за болни, транспортирани от спешните екипи. Броят им е съобразен с хоспитализациите на хора със симптоми с Ковид-19 за денонощие от Спешна помощ. Останалите близо 1000 легла ще останат за хора, които сами отиват до болниците. Това ще регулира и постоянното увеличаване на броя на леглата, обясни областният управител.

От своя страна Спешна помощ пое ангажимент, това да се случва равномерно по болниците, според състоянието на пациента и в кои отделения са интензивните легла.
„За пациентите от Спешна помощ трябва да има легла, защото реално това са най-тежките случаи, предимно на и с хронични заболявания. Достатъчно голям филтър упражняваме, за да не натоварваме излишно болниците, обясни директорът на ЦСМП д-р Иван Стойнов.

ВИЖ ОЩЕ :  Предстои въвеждането на Монтесори педагогиката и в още една ясла

През последната седмица се наблюдава баланс между хоспитализациите и дехоспитализациите. Хоспитализираните пациенти с ковид от Спешна помощ за изминалите седем дни са 192 от общо приети в болница 394. Съответно за периода дехоспитализациите са 449.

ВИЖ ОЩЕ :  Предстои въвеждането на Монтесори педагогиката и в още една ясла

Областният управител припомни, че болниците нямат право да връщат пациенти заради липса на положителен ПСР тест за Ковид-19.
„Апелирам гражданите, при възникнал проблем, да сигнализират и писмено да подават , допълни Каназирева.

Тя съобщи, че предстои среща с директора на РЗОК- , относно организацията на ковид зоните в ДКЦ и МЦ и включване на доболничната помощ в процеса.

Относно казуса „МБАЛ „Свети Мина“ Медицинският щаб не приема твърденията и обвиненията в публичното пространство. Решението на ЩАБА е третият етап от създадената организация в област Пловдив. То е взето с консенсус – след анализ и в болницата, както и спрямо данните за усложнената епидемиологична ситуация. Големите болници, освен пациенти с Ковид-19, трябва да осигурят лечението и на пациенти с други заболявания, както и спешността за целия регион. Медицинският щаб продължава да носи своята отговорност, но отговорността в сегашната ситуация трябва да е солидарна и от всички. С това за Медицинския щаб темата е затворена.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив