41 са преборилите Covid-19 в областта за последното денонощие

Решението на Областният кризисен щаб за задължително носене на маски при масови мероприятия на открито/ футболни срещи, концерти и други сценични прояви/ е единствено с цел да се намали максимално контакта между посетителите при влизане и излизане от даденото събитие, коментира областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева.
По думите й точно на входа и изхода се струпват повече хора и там рискът е по-голям, а и може да се упражни ефективен контрол от органите.

„Виждаме, че ситуацията е динамична и трябва с общи усилия и на институциите, и на обществото да успеем да намалим заболеваемостта. Мерките са изпреварващи. В никакъв случаи не целим да има напрежение сред хората. Всяка една организирана проява трябва да е проведена при спазване на необходимата дистанция и изисквания, така че да се намали риска от заразяване. Носенето на маска по време на футболен мач или на е лична отговорност, допълни Каназирева.

Областният управител съобщи, че на днешната среща с представители на здравните заведения в Пловдив, които до този момент не са лекували пациенти с COVID-19, е коментирано тяхното участие в създадената организация на областно ниво.
В срещата участваха шест частни болници , който до понеделник, следващата седмица, трябва в писмен вид да съобщят дали ще участват с екипи или ще разкрият легла за с COVID-19.

„Има известни проблеми, но смятам, че ще ги преодолеем. Трябва да сме готови както за коронавируса, така и за сезонния грип, като сега подготвим болниците за следващите месеци и намалим тежестта върху здравната система. В един такъв момент е важна солидарността между болниците. Мисля, че в Пловдив успяхме да постигнем именно това, заключи областният управител след срещата.

Тя съобщи, че за последното денонощие, по данни на РЗИ, преборилите заболяването в областта са 41 души, много повече от новозаболелите.
Общо регистрираните до момента с COVID-19 са 1157 , като повече от половината от тях – 622 са оздравели.
Хоспитализираните към днешна дата са 134, от тях с потвърден COVID- 19 са 122. На интензивно лечение са 6 пациенти.

През денонощието приетите за болнично лечение са 4-ма , които са в задоволително състояние. От новорегистрираните случаи повечето са от Пловдив -9, от община Асеновград 2, общините Куклен и Марица по един. Няма заболели медици и деца. Няма нови огнища.

За съжаление, обаче през последните 24 часа има двама починали – жена на 72 г. и мъж на 62г. като и двамата са били с придружаващи сърдечни заболявания и диабет.

Статистиката по общини: Пловдив – 788, Карлово – 52, Кричим – 22, Хисаря – 10, Родопи – 81, Стамболийски – 21, Калояново – 7, Перущица – 23, Раковски – 11, Марица – 34, Асеновград – 56, Брезово – 2, Куклен – 11, Садово – 14, Първомай – 3, Съединение – 13, Сопот – 9.