20 C
Пловдив
19 април, 2021

Проф. Салчев: Не е имало и няма проблем с финансирането на МБАЛ „Свети Мина“

Вижте още

Последвай ни

17,730FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на като репортер и редактор от края на 2019г.

Проф. Салчев: Не е имало и няма проблем с финансирането на МБАЛ „Свети Мина“

„Финансирането на МБАЛ „Свети Мина“ зависи от решението на и на Общинския съвет. Предложението от директора на РЗОК, което е направено още в сряда, очаква тяхното решение“. Това каза пред журналисти управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев след среща и разговор с областния управител .

Според проф. Салчев, допълнителното финансиране за „Свети Мина“ може да дойде от неусвоените средства на другата общинска болница – МБАЛ „“, като това трябва да стане със споразумение между двамата управители.

„Това означава, че неусвоените средства от едната болница, поради това, че тя няма пълен обем на дейност, могат да бъдат прехвърлени към „Свети Мина“, тъй че те да могат да извършват дейността, която имат в момента. И двете болници нямат на 100 процента натовареност. Лимитът, който е определен за Свети Мина, също не е достигнат на 100 процента, така че не може да се говори, че няма достатъчно средства“, обясни професор Салчев.

Той съобщи, че вчера са изплатени над 237 000 лева на „Свети Мина“ за неразплатените дейности за 2015 и 2016 година.
„Те са по сметките на „Свети Мина“ и смятам, че от финансова гледна точка болницата няма никакви проблеми, допълни управителят на НЗОК.

По думите му за всеки пациент, който бъде приет там, ще бъдат заплатени съответните средства по клиничните пътеки. Има подготвен анекс за 60 легла, по заповедта на РЗИ, и се чака болницата да го подпише.

Областният управител Дани Каназирева коментира, че около болницата се е създало излишно напрежение, защото още на 24 ноември от РЗОК е предложено решението на община Пловдив – икономисаните средства от МБАЛ „Св. Пантелеймон“ да бъдат прехвърлени в болница „“. От друга страна към 22 ноември лимитът на Свети Мина не е бил изчерпан – от общ лимит 325 507 лева са били достигнати 275 982 лв.

ВИЖ ОЩЕ :  Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„В тази кризисна ситуация е най-лесно да обвиняваш държавните институции и отговорността да я носи друг“, заяви Каназирева.
Тя допълни също, че усвоените от болницата средства са за 99 пациенти с в размер на 118 800 лева.

ВИЖ ОЩЕ :  Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Справянето с проблема е не само на Общината, с която ние проведохме разговор, и те разбраха нещата. Справянето с проблема е в управлението на двете болници и между двамата управители, подчерта проф. Салчев.
Той допълни, че е в непрекъсната връзка с областния управител и се прави всичко възможно да бъдат решавани проблемите не само в общинската болница, но и на всички лечебни в областта.

„Искам да успокоя гражданите на област Пловдив, че средствата, необходими за лечението и договорени с НЗОК от всички лечебни заведения, са осигурени „, категоричен е управителят на касата.

„Моля, наистина всички да затворим страницата и темата за Свети Мина, защото на територията на област Пловдив работят още 19 болници. Нека да продължим да работим, апелира областният управител.

Днес на срещата бе обсъдено финансирането и организацията на триажните зони, които ще бъдат разкрити в Медицински центрове и ДКЦ-та в Пловдив и областта, като в понеделник ще стане ясно къде и колко ще са.

„НЗОК ще плаща по 30 000 лева на месец. Триажните центрове ще бъдат разкрити на територията на МЦ и ДКЦ, които разполагат със собствена лаборатория и рентгеново отделение. Тъй че ние действаме по плана, който е определен от държавата и от правителството“, заключи проф. Салчев.

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално училище „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „“ Иван...

Още новини от Пловдив