Страх ли ви е да бъдете честни?

Непреходното проклятие

В целия период на българския преход се забелязва устойчив спад в доверието както към политическата класа, така и към социолозите. Общото между тях е, че те са едни и същи – и политиците, и социолозите. Едните сменят принадлежността си и идеите си, за да се съхранят във времето, а другите сменят имената и лицата на агенциите си, за да могат да продължават да служат на статуквото.

Апатията е ключът към манипулацията

Почти никой не вярва на конкретните данни от проучванията, но истината е, че те влияят на подсъзнателно ниво на избирателите. Проучването не може да предопредели вота на мислещ човек, но е възможно да го насочи. През годините повечето от „големите капацитети“ в тази професия са допускали ужасяващи грешки в своите прогнози, но все още същите агенции бълват нови и нови прогнози. Та същото е и с политиците – през годините са поемали много ангажименти, които не са изпълнили като управници, но това не им пречи да продължават да обещават. В общи линии няма контролен механизъм, по който да се търси отговорност от социолозите, но за политиците има такъв. И това са изборите. Целият този омагьосан кръг, който се върти около медии, политици и социолози, има за цел да доведе до състояние на апатия възможно повече хора. И да обезцени стойността на вота у повече хора. Да си мислим, че нищо никога не зависи от нас, защото ето казаха по телевизията, че отново същите ще ни управляват.

Извадката НИ е много по-добра от извадката ВИ

Нашият екип не прави социологически проучвания, а прави анкета в една от най-голямите група от пловдивчани в най-голямата в света социална медия. Където всеки човек по собствено желание дава своя избор, прозрачно и открито. Разбира се, ние не твърдим, че даваме достоверност, но даваме извадка, която в пъти надминава като брой участващи всяко едно проучване, правено в Пловдив.

, Страх ли ви е да бъдете честни?

 

Предизборен пъзел

Няма да акцентираме на конкретните стойности. На първо място е поставена  , на второ , много назад след него е Славчо Атанасов. Разликата между първия и втория е почти двойна, а стойностите за останалите са близки, но с незначителна тежест.

, Страх ли ви е да бъдете честни?

Подкрепата за Здравко Димитров е продиктувана от това, че правителството и управляващата партия ГЕРБ стоят зад него. Но подкрепата за Каназирева е плод на години целенасочен труд, добра кампания и силен екип. Тези кандидати, които са натрупали най-много гласове в нашата анкета, имат повод за гордост. Гласоподавателите им не се колебаят да заявят публично, че ще ги подкрепят. Това е сериозен политически актив във времена на много манипулации и партийни зависимости. Разликата в резултатите от нашата анкета и повечето проучвания пък показва нещо друго. Пловдивският гласоподавател се страхува да заяви избора си. Така ли е наистина? Предстои да разберем. Срамният вот е една много интересна категория, която рядко може да бъде доловена  от социологията. Може би наравно с корпоративния  и контролиран вот, същата много често определя изборните резултати.

Как да запазим схемата

Според нас битката за самовъзпроизвеждане на статуквото е безмилостна. Голяма част от мнозинствата в общински съвет, както и хората на ръководни постове в общината са от времето на Чомаков. Има добри идеи и качествени хора във всяка една партия и коалиция в Пловдив, но някои от тях са задушени от партийните си шефове и не могат да развият управленския и експертен потенциал, жалко.

Големият Батко пожелава успех

Не на последно място ние от Забелязано в Пловдив предупреждаваме, че стриктно записваме всяко предложение от страна на кандидатите. Пожелаваме забележителни резултати за бъдещето на Пловдив и властта да забелязва проблемите.