fbpx
20 C
Пловдив
24 януари, 2021

Пълна ревизия на Транспотния проект и парите по ОП „Региони в растеж“ и „

Вижте още

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие. Регистрираните в Националната информационна система случаи са общо 19717. От...

Регионалният природонаучен музей подарява минерал на всеки малчуган до 7 г. възраст, посетил музея през уикенда

На 23 и 24 януари (събота и неделя) Регионалният природонаучен музей – Пловдив отново ще предостави безплатен вход за...

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Да се намалят леглата за лечение на Ковид-19 в Пловдив и областта. Това реши  Медицинският щаб на свое заседание...

Последвай ни

16,243ФеновеХаресва ми
4,190АбонатаАбонирайте се
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Общинските съветници от „“ настояват новото ръководство на общината да извърши пълна ревизия  за разходването  на  средствата, предоставени за града  по Транспортния проект,  ОП „“, и на фондация „“.

Общата сума, похарчена от предишното  управление на Пловдив по тези три проекта надхвърля  85 млн. лв.

„При всички наши срещи с пловдивчани  няма човек, който да не е поискал от нас  да предизвикаме ревизия, защото са похарчени много пари, но без да има очакван от хората ефект.  Преди няколко месеца над 500 граждани  бяха подкрепили с подписите си сигнала до прокуратурата за некачествените ремонти,  които бяха извършени с парите по ОП „Региони в растеж“.  Досега резултат няма. Обществото има нужда от справедливост.  Затова искаме новото управление на града да извърши обстойна проверка“,

коментира .

В миналия мандат съветниците от „Съюз за Пловдив“ многократно настояваха  да получат от администрацията  обяснение и отчет за разходването на  милионите. По предложение на „Съюз за Пловдив“ беше свикана извънредна сесия с цел да се даде яснота за всеки похарчен лев за ремонтите по ОП „Региони в растеж“ и да се отговори на въпросите на граждани защо се пилеят публичните средства и се работи некачествено.

„Положили сме  големи усилия  да има прозрачност и по трите теми, но бившето  ръководство на общината демонстративно ни отказваше информация. Дори и на извънредната сесия  от общината  умишлено  бяха скрили  всички данни по проекта, въпреки че тези ремонти  струват  колосалната сума  от 20 млн. лв.“,  напомни  инж. Гергана Стоянова.

Над 20 млн. лв. ни струват ремонтите по Оперативна програма „Региони в растеж“

Проектът със средствата по ОП „Региони в растеж“ беше изпълнен в квартала между бул. „Кн. Мария Луиза“ и „Марица – юг“ на стойност над 20 млн. лв.

„На повечето от улиците се смени само настилката, но не и старите водопровод и канализация, което означава, че при аварии  отново ще се наложи да се разкопават. На обектите липсваше координация и контрол от страна на администрацията “,

каза .

Той посочи само част от драстичните пропуски, допуснати при изпълнението на проекта:

При полагане на пътните настилки са използвани материали, различни от предвидените по проект. Например, при нареждането на паважа  вместо промит пясък, както е по проект, е влаган  миос на варовикова основа. Този материал е два пъти по-евтин , но при първия дъжд той се отмива.

Новите тротоарни  плочки се разбиваха, за да монтират нови електрически стълбове. „Това е недопустимо, защото води до излишни допълнителни разходи, например, на ул. „Георги Мамарчев”, отбеляза Козарев.

На  ул. „Балкан“  също беше направена нова тротоарна настилка.  След 2 месеца  плочките бяха премахнати и наредени нови със скосени бордюри, за да оформят  паркоместа. Новият тротоар на ул. „Балкан“ № 29-31 вече е пропаднал, а на други места е неравен.

При  проливните дъждове  ремонтираните улици, сред които са  „Марагидик“, „Княз Черказки“ и „Балкан“ бяха наводнени, което говори за обърнати наклони.

„Недобросъвестно подготвен проект и липсата на строг контрол и координация са основните  причини за лошото качество при усвояването на европейските средства“, коментира .

Съветниците  питат и искат експертиза:

  1. Спазена ли е конструкцията на ремонтираните улици съгласно проекта?
  2. Изпълнени  ли са правилно наклоните и отводнителната система?
  3. Дали материалите съответстват на заложените  по проект?
  4. За чия сметка са извършени допълнителните ремонтни дейности?

Изгоряхме с Транспортния  проект

За Транспортния проект се похарчиха общо 44 млн. лева. Близо 20 милиона от парите отидоха за изграждането на електронна система в градския транспорт, която и до днес не работи.

„Електронните табели  не дават точна информация. Пътниците  не използват автомати в рейсовете, защото в повечето те не действат.  По проект в Пловдив трябва да има около 90 автомата на спирките и в обществени учреждения, но повече от три години автоматите стоят като  скъпи метални кутии“,

обобщи .

Съветниците напомниха, че  още през 2015 г. Общината е обявила договора с фирма „Индра“ за финализиран,  парите са изплатени, но и до днес няма ясен отговор на въпроса кой е виновен за този провал – Общинската администрация, фирмата изпълнител или и заедно.

„През тези години ние от „Съюз за Пловдив“ сме отправяли множество питания чрез Общинския съвет по изпълнението на проекта. На повечето от тях не сме получавали отговори“,

каза Парасков.

Съветниците питат:

  1. Кои длъжностни лица са подписали окончателния доклад, на база на който Общината е заплатила пълната сума на фирмата изпълнител?
  2. Кой носи отговорност за неизпълнения договор  за електронната система в градския транспорт?

Съветниците настояват за:

  1. Извършване  на проверка и внасяне на документите в прокуратурата  с оглед събирането на данни относно евентуално осъществени състави на престъпления.
  2. Изготвяне на доклад от новия  екип на кмета, който да  даде реална оценка на степента на внедряване на системата за управление.
  3. Спешно  изготвяне на  юридическо становище, от което да е видно какви са реалните правни възможности за отстраняване на проблемите по проекта.

Европейска столица на културата

Общинската фондация „Пловдив 2019“ разполагаше  миналата година с бюджет около 15 млн. лева и поне с 10 млн. лв. тази година. Но пловдивчани и гости на града не видяха  желания ефект  от Европейска столица на културата.

„Никой не знае за какво точно бяха похарчени милионите левове. Никой не отговаряше и на въпросите. Цяла България питаше колко струва събитието за откриването. От фондацията не дадоха отговор и на този въпрос. Ще запомним само огромните разходи и нулевата прозрачност. А когато една работа се върши на тъмно, винаги следват съмненията, че в нея има нещо нередно“,

коментира Евелин Парасков.

За скъпото откриване на Европейска столица на културата  и съмненията за неправомерно похарчени средства се сезира Окръжна  прокуратура. Засега резултат от проверката няма, а са минали повече от половин година.

 

Новини от Пловдив

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие. Регистрираните в Националната информационна система случаи са общо 19717. От...

Още новини от Пловдив