20 C
Пловдив
17 април, 2021

Зам.-кметът представи на форум проектите за подобряване на мобилността и инфраструктурата

Вижте още

Последвай ни

17,715FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Ресорният зам.-кмет Тодор Чонов представи вчера транспортните решения за преодоляване проблемите със задръстванията в на Форум за градска и мобилност 2021.

Акцент във форума бяха добрите практики за развитие на градската инфраструктура и подобряване на мобилността в населените места. Участие взеха вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, председателят на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов, вoдeщи eĸcпepти oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия и др.

„Като всеки голям и развиващ се град, Пловдив има проблеми с пренаселването, увеличаващият се трафик и презастрояването. Възниква все по-остра нужда от нови в пътната и обществена инфраструктура“, заяви зам.-кметът по транспорт на Община Пловдив Тодор Чонов. Той допълни, че като център на най-бързо развиващата се индустриална зона в България, Пловдив ще продължи да се разраства, защото качеството на живот е над средноевропейското.

В рамките на форума зам.-кметът Чонов запозна участниците с целите на Община Пловдив за модернизацията на транспортната система в града.
„Нашата амбиция е да създадем общинско търговско дружество, което да управлява транспорта на града и да осъществява продажбата на билети и карти. Приоритет за нас е и закупуването на екологични автобуси, които да обслужват две линии към училищните и университетски кампуси – близо 10000 пътника“, коментира Тодор Чонов.

Той допълни, че Пловдив разполага с близо 60 км. свързана веломрежа, като стремежът на общината е да започне да предлага услуги за предоставяне на велосипеди под наем.

„С цел облекчаване на трафика направихме оптимизация на режимите на работа на 115 светофарни уредби. Изградихме и система за видеонаблюдение, която обхваща 24 кръстовища“, заяви Чонов.

ВИЖ ОЩЕ :  График за машинното миене на пловдивските улици от 19 до 23 април
ВИЖ ОЩЕ :  Каназирева: Най-ценният опит, който получих, бе тук, в Областна администрация Ще продължа да отстоявам обществения интерес

Ресорният зам.- кмет коментира още и решенията за модернизация на паркирането в града, сред които са въвеждането на нови методи за плащане, въвеждане на еднопосочност на движение, където е нужно, подготовка за изграждане на Зелена зона.

На форума бяха представени и най-големите инфраструктурни проекти, които предстоят да се реализират в Община Пловдив.

По думите на Тодор Чонов с най-висок приоритет са пътните проекти: “Югоизточна тангента на Околовръстен път”, “Подлез „Модър-Царевец“, “Нов мост над р. Марица”, “Пробив Водна палата“, “Реконструкция на ул. „Даме Груев“, “Пробив под Централна гара”, изграждането на ново съоръжение на пътна връзка “Бетонен мост”.

„Ако посочените проекти бъдат осъществени се надяваме значително да се подобри свързаността между районите и съседните общини, да се намали задръстването, да се подобри чистотата на въздуха, както и качеството на живот“, подчерта Чонов.

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

С японски вишни и кълбовиден ясен разкрасиха два парка в район Южен

С 10 японски вишни се увеличи зеленината в парка до ул. „Георги Кондолов“, който е сред най-предпочитаните места за...

Още новини от Пловдив