fbpx
БългарияНовини Пловдив

TollPass.bg – Новата тол система в България

1.32KПрегледа

Днес е представянето на новата Toll система пред медиите.  От и Gradski.bg,  благодарение на забележителите и съгрупарите ни от цялата страна сме едни от първите, които ще ви представят малко повече информация по темата.

След няколко месеца предстои да бъде стартирана изцяло новата тол система в България, която ще бъде дело на TollPass.bg, зад който стои националният доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси „Интелигентни Трафик Системи“ АД.

Компанията предлага и закупуването на електронни винетки онлайн посредством своята платформа Vinetki.bg.

След официалното стартиране на електронната тол система, TollPass.bg ще осигури на своите клиенти едно модерно и интелигентно решение за тол таксуване, вдъхновено от най-новите и съвременни технологии.

Електронна тол система – какво трябва да знаете

В самата основа на новата система за събиране на тол такси ще бъде системата GNSS или Глобална Навигационна Спътникова Система.

Нейната технология за позициониране, както и моделът free-flow ще ѝ позволяват да събира тол такси, без изобщо да трябва да спирате някъде – за разлика от други държави, в които има бариери и пропускателни пунктове.

Това ще направи пътуването на всеки шофьор по-спокойно, по-сигурно, по-безопасно и не на последно място – по-екологично.

За шофьорите е важно да знаят, че единствено пътните превозни средства за превоз на пътници с технически допустима максимална маса над 3,5 тона и тези за превоз на товари с две и повече оси, имащи обща технически допустима максимална маса в състав с ремарке над 3,5 тона, ще подлежат на тол таксуване.

Как ще се изготвя тол таксата

При формулирането на таксата, която горепосочените шофьори на превозни средства ще трябва да заплащат, влизат няколко основни фактора:

 1. Екологичните характеристики на ППС.
 2. Брутното тегло.
 3. Броят на осите.
 4. Категорията на автомобила.
 5. Какъв клас е пътят, по който ще се движи ППС.

Какво може да очаквате от TollPass.bg

Доставчикът на услуги за електронно таксуване на пътни такси е помислил за всичко и е в готовност да предостави широка гама от услуги на всеки шофьор, за да се оптимизира максимално процеса на тол таксуване.

Най-основното удобство ще бъдат двата вида тол продукти, от които всеки шофьор ще може да се възползва. Това са „Toll“ (тол такса) и „Pass“ (маршрутна карта).

Първият продукт позволява отчитането на тол таксата посредством монтирано в автомобила GNSS бордово устройство. То е по-подходящо за чести и регулярни пътувания и изисква сключване на договор с TollPass.bg.

Вторият продукт ще позволява преминаване по предварително зададен маршрут. Предимствата на тази маршрутна карта е, че не се изисква договор и тя е подходяща за шофьорите, които имат по-редки или транзитни пътувания, каквито често виждаме от Гърция и Турция.

TollPass.bg се ангажира и с предоставянето на последно поколение бордово устройство, безотказна система за измерване и таксуване в реално време, 24-часов портал за самообслужване и мониторинг, както и контактен център, а за бизнес сегмента са подсигурени атрактивни търговски условия.

Ето и какво ще предоставят съвременните GNSS бордови устройства:

 1. Надеждност, точност и удобство при работа.
 2. Подходящо решение за ежедневни или регулярни пътувания.
 3. Лесна инсталация и захранване от запалката на автомобила.
 4. Меню на български език.
 5. Лесно промяна на осите на автомобила от самото устройство.
 6. 4 бутона, звукова и светлинна сигнализация.
 7. До 3 часа автономна работа без захранване.
 8. GPS позициониране – GPS, GLONASS и GALILEO ready.
 9. Предаване на данни в реално време.
 10. Дистанционно обновление на софтуер, функционални съобщения и др.
 11. Bluetooth 4.0 функционалност за връзка с други устройства.

Най-важното, което трябва да запомните, е:

 • Новата Тол система е създадена с идеята да се подобри справедливостта при заплащане на пътни такси според нивото на използване на пътната мрежа;
 • Системата има за цел да покрие тежкотоварния трафик в страната, а не обикновените леки автомобили;
 • TollPass.bg към момента е единствената платформа, която ще осигурява заплащането на тол таксите в България;
 • Покритието на тол системата все още се коментира, но в никакъв случай то няма да покрива всички пътища, а по-скоро главните транзитни маршрути.

Допълнителна информация може да откриете в следното видео:

Коментари

Забелязано в Пловдив
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Вашият коментар