fbpx
20 C
Пловдив
18 януари, 2021

Учени от произведоха бира с плодове, богата на антиоксиданти

Вижте още

Каназирева: Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, държавата ще помогне за изграждането на нов водопровод

Областният управител заяви пред жителите на село Брестовица, че имат пълната й подкрепа при разрешаването на проблема...

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие.

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие. Регистрирани в Националната информационна система са...

Последвай ни

16,205ФеновеХаресва ми
4,190АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Полезна бира, богата на антиоксиданти произведе екипът на Катедра „Технология на виното и пивото“ в Университета по хранителни технологии. Тя е с плътен приятен плодов вкус, а иновативното пиво носи настроение и се грижи за здравето, каза гл. ас. д-р инж. Петър Недялков.

Бирата е ферментирала по класическа технология, а към нея са добавени шоково замразени пресни плодове, които предварително са пастьоризирани преди да бъдат вложени по време на главната ферментация и доферментиране. Учените избират боровинки и череши, характеризиращи се с високо съдържание на фенолни вещества, които са силни антиоксиданти и са много полезни за човешкото здраве.

Такъв тип пиво се произвеждат от столетия в редица европейски държави, отбеляза Недялков. И даде пример с Белгия, чиято бирена култура е част от световното културно наследство. Там производството на пиво е доста по-разчупено от нашите представи и добавката на плодове не се възприема като нещо нетрадиционно. Използват се череши, вишни, горски плодове, ябълки, круши и какво ли още не.

У нас все още представите и вкусовете в консумацията на пивото трудно се разчупват. В повечето случаи, когато български масов потребител чуе за бира с добавка на плодове, той си представя ритуално оскверняване на класическия лагерен тип пиво, което е свикнал да пие и харесва. Истината обаче е, че след като опитат иновативната бира, разбират, че това не е радлер, който в голяма степен има вкус на сладък газиран сок, и в действителност им допада, тъй като тя  запазва бирения си вкус.

Тъй като все повече млади хора са имали възможността да опитат пиво, произведено в други държави с различни съставки и добавки, съм уверен, че такъв тип бира, различна от масово приетата, ще се търси като вкус. Това би накарало все повече пивовари да я произвеждат, прогнозира експертът.

Бирата е една от най-полезните алкохолни напитки, стига да се консумира в умерени количества. Бирената мая, която не е премахната от пивото, го обогатява със здравословни съставки, които могат да пречистват кръвта, да се грижат за здравината на кожата, косата и ноктите.

„Е, все пак това е алкохолна напитка и в никакъв случай не бива да се смята, че е заместител на пълноценното хранене, макар вкусът й да е изкушаващ“, каза гл. ас. Недялков.

Новини от Пловдив

Каназирева: Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, държавата ще помогне за изграждането на нов водопровод

Областният управител Дани Каназирева заяви пред жителите на село Брестовица, че имат пълната й подкрепа при разрешаването на проблема...

Още новини от Пловдив