20 C
Пловдив
15 април, 2021

замрази скумрия в камера с ултразвук

Вижте още

Последвай ни

17,707FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в като репортер и редактор от края на 2019г.

Първата камера за акустично замразяване на храна AEF (Acoustic Extra Freezing), която е произведена в , започна тестове в Университета по хранителни технологии. В рамките на месец устройството ще бъде изпробвано с различни хранителни продукти и в различни режими.

Технологията AEF се развива с ускорени темпове през последните години. При нея храните се замразяват с ултразвукови вълни, които правят ледените кристали 100 пъти по-малки. Това е различно от дълбокото замразяване, което властва от 80 години. При акустичното не се разкъсват мембраните на клетките. „При стандартното замразяване после храната пуска „вода”. Това е течността от пробитите от ледените кристали клетки”, обясни доц. д-р Васил Шиков от катедра „Консервиране и хладилни технологии”.

Първите тестове започнаха със скумрия с различна големина. Целта е да се види изпуска ли изобщо течност рибата след размразяване. Драгомир Паунов от пловдивската фирма АЕФ , която прави устройствата, обясни, че в момента има програми за 31 вида храни. Всяка от тях зависи колко време и с каква честота се замразява продуктът. В края на тестовете специалистите от ще търсят програми и за други продукти.

С новото устройство тестове ще правят и учени от катедрите по Технология ​на млякото и млечните продукти и Микробиология. Идеята за акустично замразяване се разработва усилено от руски учени през последните години. В момента се чака защитата на международния патент.

ВИЖ ОЩЕ :  33- годишен мъж изпотроши устройство за безкасово плащане, полиция го задържа и настани в ЦПЗ
- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив