Какво ни каза анкетата за кмет на Пловдив
Какво ни каза анкетата за кмет на Пловдив
Новини ПловдивПолитика

Какво ни каза анкетата за кмет на Пловдив

2.52KПрегледа

Ето ви една добра новина. Битката за Пловдив ще бъде интересна и наистина непредвидима. Понякога медийните анкети и социологически проучвания се доближават до истинските резултати, а понякога нямат нищо общо с реалността. Обаче те никога не бъркат по отношение на тенденциите. Истината в момента е, че пловдивският избирател иска промяна и е готов на всичко, за да я получи.

Хубавото пък на анкетите във Фейсбук е, че те са прозрачни. Дори някои наши „съгрупари“ смятат, че симпатиите към един или друг кандидат трябва да бъдат приравнени с правото на глас и да останат анонимни. Не, приятели. При нас всичко се прави открито, от свое име и от свое лице. Ако ви е срам да демонстрирате публично на кого от кандидатите симпатизирате, просто не го правете.

Какво ни каза анкетата за кмет на Пловдив

Вижте цялата анкета тук 

Без дори да обръщаме детайлно внимание на резултатите виждаме, че Дани Каназирева (Съюз за Пловдив) е поставена на първо място, с голяма преднина. На второ място е Здравко Димитров (ГЕРБ), а на трето Славчо Атанасов (НФСБ и ВМРО). След челната тройка, с малка разлика зад третия е Георги Колев (ЗС Ал. Стамболийски), надолу са Йордан Иванов (Демократична България), Георги Тютюков (Коалиция Кауза Пловдив), и Николай Радев (БСП).

Втрото място отиде за избора „няма да гласувам“. Все пак се радваме, че тази опция не е поставена на първо място. Важно е да отбележим, че след началото на анкетата, Йордан Иванов от Демократична България си направи отвод и се отказа от надпреварата официално. А за Георги Тютюков, че ще се пробва отново за район „Централен“ – не за кмет на града.

 

През следващия месец от масовите и социалните медии ще ни заливат с информация какъв точно ще бъде изходът от предстоящите избори. Ще се опитат отново да предрешат избора ни, а ако не успеят, то поне да ни направят апатични. Междупартийните зависимости в парламента и правителството, както и традиционните медийни пропаганди правят така, че политическата карта в цялата страна да е горе-долу еднаква.

Картината в Пловдив, обаче, винаги е различна. Тук винаги е сложно. До голяма степен това разместване е резултат от наличието на силни местни фигури и организации, но не единствено заради това. Пловдивският свободолюбив избирател не може да бъде заставен от телевизора. Доказал е през годините, че гласува практично и умно.

Вече е средата на септемри, а в Пловдив още има неясни и отказали се кандидати. Други пък чакат подкрепа до последния момент. Все едно, че пловдивският избирател е гладна риба в аквариум и каквото му пуснеш, това ще захапе.

Младите са несъгласни

Голяма част от потребителите ни са млади и активни хора. Някои от тях са недоволни от традиционните партии. Голяма част не приемат определенията „ляво“ и „дясно“, особено за местния вот, и не смятат, че някой ги представлява адекватно. Причината е, че не се чувстват въвлечени в политическите процеси. Това до голяма степен е така, защото дълги години вече дейността на местните власти е на тъмно. Свежда се само до медийни публикации за първи копки и представяне на проекти, най-много и до някой скандал.

Не това за младите хора е местната политика. Всеки от тях иска да знае механизма на взимане на решенията, искат също да виждат кой носи отговорността, искат да са част от дебата. За момента това липсва. Само може да ни радва, обаче, че толкова много хора в групата все по-често подават сигнали, възмущават се от неправдите, дори уличават някого с възпитателна цел. Процесът на пробуждане на младите по отношение на гражданската активност  в Пловдив вече е започнал и  се надяваме да даде своя резултат още наесен.

Едва ли някой се съмнява, че ГЕРБ е водеща политическа сила в Пловдив, че Дани Каназирева е силен мажоритарен играч и че Славчо Атанасов все още задържа подкрепата на много хора.

Каназирева играе за победа

В нашата анкета Дани Каназирева от „Съюз за Повдив“ печели убедително. Този резултат едва ли ще се повтори на изборите през есента, но истината е, че тя и екипът й вече са много по-сериозен фактор в пловдивската политика. Тя стартира рано кампанията си, дори някои казват, че никога не е спирала да бъде в кампания. Активна е по всяка важна за града тема, защото Съюз за Пловдив разполага с много експерти в различните области.

Каназирева доминира в социалните медии – може би това е и една от причините за високия резултат в нашата анкета. За нея можете да чуете всичко – от жесток „хейт“, до стотици коментари за подкрепа. Едно е сигурно, кандидатът за кмет от „Съюз за Пловдив“  е интересна личност, позиционирана опозиционно на сегашното управление и смело атакува опонентите си на всички фронтове.

Здравко Димитров – човекът на Борисов

Кандидатът на ГЕРБ е втори в нашата класация. Той е висок, солиден, има опит, добронамерен е към всички. Той е приятел на премиера. Без да подценяваме останалите му качества, това е най-сериозният политически аргумент на Димитров – че е приятел с премиера Борисов. Сега има нелеката задача да отговаря за наследството на Иван Тотев.

Във форма ли е Славчо

Депутатът – патриот ще направи пореден опит да се върне на бял кон в сградата на общината. Забележителите са го поставили на трето място. Въпреки, че е традиционно силен играч, при него се забелязва спад в доверието, спрямо предишната ни анкета. Той е издигнат от НФСБ и Валери Симеонов и подкрепен от ВМРО. Възможно е многото скандали между патриотичните формации да са се отразили и на него. От друга страна поддръжниците му отново искаха да гледат дербито Славчо – Тотев, но този мач отпадна (според анкетата в групата). Бившия кмет взeмаше много гласове отляво. БСП, обаче в момента са в добра кондиция и ако успеят да съхранят своето, Атанасов може да се окаже губещ. От друга страна той е част от управляващото мнозинство в парламента и твърдо подкрепя правителството, а на местно ниво ще му се наложи да се държи опозиционно. Въпреки всичко Славчо Атанасов е на управленски позиции от 2003г. до днес, което го прави явление в българската политика.

Останалите

Без да подценяваме когото и да е от останалите кандидати, особено кандидатът на БСП, нашият анализ показва, че техните шансове за кмет са минимални, дори невъзможни. Всеки един от останалите кандидати е приел съдбата си на кандидат за кмет, но реално знае, че ще е кандидат за общински съветник.  А общинският съвет е безспорно най-важният орган в местната власт.

Николай Радев от БСП  ще се опита да вдигне летвата. Няма да му е трудно предвид провала през 2015г., но едва ли е способен на чудеса.

Георги Колев от „Земеделски съюз Ал. Стамболийски“ е традиционно силен играч, който присъства в общински съвет от 12г., но сега се кандидатира и за кмет.

Йордан Иванов от „Демократична България“ се отказа от надпревара, след като беше издигнат за кандидат от ДСБ преди повече от година. Новата дясно-либерална коалиция имаше потенциал, но към момента не дава заявка за нещо повече от бегло присъствие в Общински съвет.

Колалиция „Кауза Пловдив“  този път ще имат кандидат за кмет – Николай Бухалов, който е име в спортните среди. Те отново ще се борят за добра представителност в Общински съвет.

 

Разбира се всички пловдивчани ще изготвим най-точната социология и то много скоро – на 27 октомври. Винаги има доволни и недоволни и от управлението и от прогнозите. Важното е да забележим правилния за нас човек и аргументирано и осъзнато да направим своя избор.

Коментари

Какво ни каза анкетата за кмет на Пловдив
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си.При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Вашият коментар