20 C
Пловдив
19 април, 2021

Заместник-кметът Пламен Панов и кметът на Георги Стаменов проведоха работна среща с проектантите на обекта „Античен форум на Филипопол -изток и юг“

Вижте още

Последвай ни

17,731FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Заместник-кметът по , археология и туризъм на и кметът на район „“ – Георги Стаменов проведоха работна среща с проектантите от фирма „В и Р Инженеринг“ ООД София, които спечелиха открита процедура за изработване на комплексен проект за инвестиционна инициатива по чл. 150 ЗУТ и осъществяване на авторски надзор по време на строителството за обект: Античен форум на Филипопол – изток и юг. Благоустрояване, консервация, и социализация в УПИ II- 521.1646, археология, общ. дейности, , част от ПИ с ИД 56784.521.1435, част от ПИ с ИД 56784.521.1382 и част от УПИ III- площад и общ. дейности с ИД 56784.521.1449, кв. 125 по плана на ЦГЧ, гр. Пловдив.“

Стойността на процедурата е 58 800,00 с ДДС. Проектът трябва да стъпи върху одобреното Планово техническо задание и техническите спецификации за зоната и трябва да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. Площта на археологията в обекта е 8017 квадратни метра.

Целта на тази първа среща бе проектантите да чуят и да се запознаят с визията и идеите на община Пловдив по отношение на изготвянето на идейния проект на обекта.
„Една от много важните задачи, които сме си поставили е всички археологически обекти в центъра да бъдат социализирани, реставрирани и консервирани и достъпни за туристите и гражданите на Пловдив.“, каза заместник-кметът Пламен Панов.
„Обектът е много интересен, с възможности за развитие и предизвикателства, но в същото време е и изключително натоварен с очаквания от страна на пловдивчани!“, каза кметът на Централен Георги Стаменов, който пожела успех на колектива проектанти.

Проектирането ще има за цел не само да се експонира и консервира археологията, но да има улеснен достъп до нея, така че да се превърне в притегателно място за пловдивчани, които да имат причина да го посещават и разглеждат. Освен въпросите, свързани с експонирането на наличната археология бяха обсъдени спецификите на пешеходните потоци, възможността за изграждане на асансьор за инвалиди, използването на наличните стълби и рампи, насочването на трафика от подлеза, достъпът откъм бул. „Цар Борис III Обединител“ и откъм ул. „Гладстон“, заменянето на сега съществуващите парапети, в синхрон с новата визия на цялото площадно пространство. Една от задачите на проекта е да се осмисли и организира функционалната свързаност на двете нива – горе и долу, преодолявайки разликата в нивата, която е голяма, така че цялото пространство да има развитие, видимост, обособени зони, места за сядане и за наблюдение, дневно и нощно , но така че всичко да бъде концептуално свързано с другата част на форума, както и с готовата част на площад Централен. В същото време акцентът трябва да бъде археологията, без съществена строителна намеса, с използване на прости и ненатрапчиви материали и други. Предстоят срещи и с главния архитект и с ръководството на „Български пощи“ АД.

ВИЖ ОЩЕ :  Занаятчийското училище за деца започна обучението на първите записани при огромен интерес
ВИЖ ОЩЕ :  Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

Участниците в работната среща се договориха, че още на етап „грубо одобрена идейна фаза“, община Пловдив ще организира публично със съответната визуализация, така че пловдивските гилдии и пловдивчани да се запознаят с идейния проект още на работен етап, да дадат своите препоръки, забележки и да споделят идеи.
След приключване на срещата, която се състоя в кабинета на заместник-кмета Пламен Панов, групата отиде на място в Античен форум на Филипопол – изток и юг, където разговорите продължиха.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално училище „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „Източен“ Иван...

Още новини от Пловдив