Започва „Булколекто 2018“ – панаир на колекционерите

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски откри Международния панаир на колекционерите „Булколекто 2018“. Експото се организира от Съюза на филателистите в България и се провежда в рамките на Есенния международен технически панаир в Пловдив.

Събитието е съпроводено от национална филателна , каза по време на откриването заместник-министър Геновски. Едни от най-атрактивните експонати на българската състезателна филателия са разположени на 160 изложбени пана, добави той.  Заместник-министърът подчерта, че сред уникатите са марките с обърнат фон – 5 стотинки от поредицата „Царска поща“ и 3 стотинки – от серията „Голям лъв“.

Началото на международния панаир „Булколекто 2018“ бе дадено с пускане в употреба на четири пощенски марки на тема „Фауна – изчезнали видове”. Изданието се отпечатва в блок-лист и като серия. Проектът включва илюстрован пощенски плик и печат. Специално за колекционерите има и малотиражна вариация на проекта. Пощенската марка изобразява животински видове, които са обитавали Земята, но са изчезнали през последните 300 години.

По-късно днес бяха валидирани и пощенско-филателни издания, които са посветени на годишнини от рождението на бележити световни творци – ренесансовият художник Тинторето, композиторът Шарл Гуно, писателят Майн Рийд и режисьорът Ингмар Бергман.