20 C
Пловдив
20 април, 2021

Здравко Димитров: Девет общини готвим общ фонд за депата в Цалапица и Шишманци

Вижте още

Последвай ни

17,735FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Регионално сдружение за управление на отпадъците – Пловдив проведе днес заседание под председателството на кмета . На него беше представен доклад за неплатените към 31.12.2020 г. обезпечения и отчисления по Закона за управление на отпадъците от ползвателите на регионалното депо в с. Цалапица. Управлението и стопанисването на сметището е поверено на Пловдив, въпреки че се намира на територията на друга община – „Родопи“. Преди година кметът на Пловдив в качеството си на председател на регионалното сдружение предприе мерки за събиране на неизплатените задължения на общините, заради които санкции като управляваща община, търпи Пловдив. В регионалното сдружение за управление на отпадъците са включени 9 общини, но санкциите на за забавените такси заплашват Пловдив като оператор на сметището.

По време на днешното заседание стана ясно, че най-големият длъжник – в рамките на март ще изплати дължимото. Община Родопи също има готовност да плати частично дълга си. Останалите общини нямат неплатени обезпечения и отчисления.

По предложение на кмета Здравко Димитров на днешното заседание беше обсъдена възможността за създаване на общ фонд, в който да участват всички девет общини. Целта е тези средства да се инвестират в поддръжката на депото в Цалапица и изграждането на нова трета клетка в Шишманци. Прогнозната й стойност е 9,3 млн. лв., които ще бъдат осигурени чрез кандидатстването през различни фондове и програми.

„Необходимо е да сме солидарни и да гледаме напред в годините, защото в противен случай скоро има опасност да останем без места за депониране“, коментира кметът и призова своите колеги да бъдат солидарни и да подкрепят създаването на фонда. Той припомни, че ако сметището при Цалапица бъде затворено и подготвено за рекултивиране, целият битов отпадък на Пловдив ще трябва да се извозва в екозавода в Шишманци. Такова решение все още не може да бъде приложено, защото съоръжението няма такъв капацитет.

ВИЖ ОЩЕ :  Откриват „зелена класна стая“ в район Източен
ВИЖ ОЩЕ :  Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

В общото събрание на РСУО-Пловдив взеха :

  • Петър Минков,  зам.-кмет на Община „Марица”,
  • Петър Петров (зам.-кмет на Община Брезово),
  • Венцислав Чавдаров (зам.-кмет на Община Раковски),
  • Мария Витанова-Вълканова (кмет на Община ),
  • Атанас Балкански (кмет на Община Съединение),
  • (кмет на Община Кричим),
  • Теодора Вълканска (зам.-кмет на Община Стамболийски) и представител на Областния управител на Област Пловдив.
- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално училище „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „“ Иван...

Още новини от Пловдив