fbpx
20 C
Пловдив
25 януари, 2021

Кметът провери напредъка на укрепителните дейности на Форум Север в Пловдив

Вижте още

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие. Регистрираните в Националната информационна система случаи са общо 19717. От...

Регионалният природонаучен музей подарява минерал на всеки малчуган до 7 г. възраст, посетил музея през уикенда

На 23 и 24 януари (събота и неделя) Регионалният природонаучен музей – Пловдив отново ще предостави безплатен вход за...

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Да се намалят леглата за лечение на Ковид-19 в Пловдив и областта. Това реши  Медицинският щаб на свое заседание...

Последвай ни

16,251ФеновеХаресва ми
4,190АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Кметът и зам.-кметът по строителството Пламен Райчев провериха напредъка на строителните дейности по укрепване на източна и югозападната част на обект „Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол”.

„През последните няколко месеца е извършена огромна работа по изграждане на отводнителните и дренажните системи, преди да се пристъпи към същинската реализация на проекта“, коментира кметът Здравко Димитров. Конструктивното осигуряване е направено преди зимата, за да няма смъкваме на земни маси към площада и срутвания в източната част.

След приключване на аварийното укрепване може да се пристъпи към реставрацията, консервацията и експонирането на археологическия паметник и цялостното благоустрояване. Те ще започнат вероятно през следващата година, в първия възможен момент, в който времето позволява.

Предстои да се реализира пешеходна връзка от Главната улица през цялостното протежение на античната пешеходна зона по северния тротоар на бул. „Гладстон“ до Голямата базилика.

Проектът е на арх. Румяна Пройкова. С осъществяването му ще се осигурява визуална връзка между реализирания Форум Запад пред Централна поща и Форум Север, по който се работи в момента. Обектът е културна ценност със статут от национално значение.

Новини от Пловдив

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие. Регистрираните в Националната информационна система случаи са общо 19717. От...

Още новини от Пловдив