fbpx
20 C
Пловдив
8 март, 2021

поиска подкрепа за важни проекти за Пловдив от правителството

Вижте още

„Цвете на пътя“ – Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив

Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатива „Цвете на пътя“ Стартът и бе даден символично точно в 08 часа и 03...

336 са новодиагностицираните с Ковид-19 за периода от 6 до 8 март в Пловдивска област.

В събота са били 208, в неделя - 98. За последното денонощие са 30. Общо случаите на инфекцията от началото...

Севдалина Кочевска и Петър Кочевски с изложба „Без герои“

Двама от най-разпознаваемите пловдивски аранжират творби от различни свои творчески етапи в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“...

Последвай ни

16,876ФеновеХаресва ми
4,240АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Кметът на Пловдив участва в заседанието на , на което поиска подкрепа от правителството за четири важни за града и целия регион проекти – за водоснабдяването на с питейна вода от каскада „ – Въча”, почистването на коритото на река , разширяване на депата в Цалапица и Шишманци и доизграждането на на Пловдив.

„Всички тези проекти са важни не само за Пловдив, но и за голяма част от общините в областта, като не са по силите на техните бюджети“, коментира след заседанието Здравко Димитров. По думите му проектът за водоснабдяването на Пловдив и региона с питейна вода от каскада „Доспат – Въча” категорично е подкрепен от правителството.

„Качествата на водата в Пловдив се влошават с всяка изминала година и ние трябва в перспектива да решаваме този проблем. На 10 февруари в Пловдив ще заседава Експертен съвет, на който ще се обсъжда подготвената разработка. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обеща, че ще присъства, за да чуе всички мнения по пред проектното проучване”, допълни кметът.

Пловдив очаква и държавна помощ за почистване на коритото на река Марица в рамките на града. Кметът днес е защитил искането на общината пред Междуведомствената комисия за предотвратяване на бедствия и аварии в страната. Общината отделя по 120 хиляди лева всяка година за косенето на бреговете, но то вече не може да се усети.

Мярката е крайно наложителна при положение, че със затопляне предстои снеготопене, което неизбежно повишава нивата в речните корита. За 8 години не е допуснато по бермите (ивицата между водата и каменния бряг) да израснат дървета, но е необходимо ново цялостно почистване с премахване на кореновата система. По островите вече има израснали дървета, които е необходимо да бъдат изкоренени.

ВИЖ ОЩЕ :  „Цвете на пътя“ - Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив

Нека не забравяме, че реката е защитена зона по „Натура 2000“ и че всяка намеса трябва да бъде добре подготвена, така че да не засегне зоната”, подчерта кметът. Той допълни, че за 10-километровия участък от западната до източната граница на общината са необходими най-малко 9 млн. лева.

ВИЖ ОЩЕ :  „Цвете на пътя“ - Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив

„За депата в Шишманци и Цалапица се разбрахме да предложим варианти за увеличение на капацитета със средства от отчисленията и обезпеченията, които общината привежда в МОСВ всяка година от своя бюджет”, съобщи още кметът.
Той е получил уверението на премиера Бойко Борисов, че държавата ще финансира изграждането на Околовръстното шосе в участъка от „Скобелева майка” до изхода на Пловдив за Асеновград. Веднага след като КЗК се произнесе по жалба за поръчката, АПИ ще обяви нова обществена поръчка за избор на изпълнител на обекта.

 

Новини от Пловдив

„Цвете на пътя“ – Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатив

Пловдивската полиция продължава осмомартенската си инициатива „Цвете на пътя“ Стартът и бе даден символично точно в 08 часа и 03...

Още новини от Пловдив