20 C
Пловдив
20 април, 2021

След Великден стартира реконструкцията на пречиствателната станция на

Вижте още

Последвай ни

17,735FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано като репортер и редактор от края на 2019г.

Проектът е на стойност 70 млн. лв. и е част от , който се реализира по ОП „

В средата на май ще бъде направена първа копка на реконструкцията на пречиствателната станция на Пловдив, съобщи кметът . Това е най-големият обект, който ще стартира тази година на територията на общината и е на стойност 70 млн. лв. Той е част от „Интегрирания проект за водите на град Пловдив – етап I“, който се финансира със 115 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Община Пловдив в лицето на зам.-кмета по строителство и ДЗЗД „ДЕЙТА КОНСУЛТ“, представлявано от Сълзица Арнаудова, подписаха днес договор за оценка на съответствието на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор на обект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ПСОВ Пловдив – инженеринг“.

Стойността на договора за надзор е 1 400 000 лв. без ДДС.

Основната цел, която ще бъде постигната с рехабилитацията на ПСОВ, е да се намали навлизането на вредни вещества и биогенни елементи във водоприемника. С цел надеждно и стабилно пречистване на отпадъчните води ще бъдат осъществени следните дейности:

  • изграждане на гравитационен канал с дъждопреливник, свързан директно към водоприемника към река чрез байпасен канал;
  • повдигане на отпадъчните води чрез потопени шламови помпи;
  • отделяне на пясък и плаващи в аерирани пясъкозадържатели със зона за задържане на мазнини;
  • първично утаяване в съществуващите първични радиални утаители;
  • биологично пречистване за отстраняване на въглерод, азот и фосфор;
  • третиране на утайките по предвидената технология в идейния проект;
  • за обезводнената утайка ще се изгради съоръжение за термично изсушаване на утайката, което е проектирано за по-нататъшно намаляване на масата й и достигане на концентрация на сухо вещество до 85-90%. Третирането позволява различни решения за нейното обезвреждане.
ВИЖ ОЩЕ :  Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

През февруари 2020 г. бе сключен и договор между Община Пловдив и ДЗЗД „ПСОВ ПЛОВДИВ 2018“ за строителните дейности по модернизацията на пречиствателната станция. В обединението, което го изпълнява влизат ,,ГБС ПЛОВДИВ“ АД, ,,ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ“ АД и ,,ЕКО-ПРОЕКТ 2000“ ООД, с подизпълнител „Кристална вода“ АД. Срокът за изпълнение е 730 календарни дни.

ВИЖ ОЩЕ :  Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

Припомняме ви, че повече от три години отнеха процедурите по възлагане на проекта за реконструкция на пречиствателната станция. На 2 април 2018 г. е обявена открита процедура за възлагане на с предмет:

„Определяне на изпълнител за консултантска услуга във връзка с реализация на проект „ – Етап 1” по обособени позиции:

Обособена позиция 2 „Оценка на съответствието на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор на обект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ПСОВ Пловдив – инженеринг”.

След решение от 5 декември 2019 г. на КЗК процедурата е прекратена. С решение от 31.12.2019 г. е открита обществена поръчка с предмет: „Оценка на съответствието на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор на обект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ПСОВ Пловдив – инженеринг“. Неколкократното обжалване на процедурата на различни етапи от нея в КЗК и ВАС съществено забавиха сключването на договора, който днес вече е факт.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално училище „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „Източен“ Иван...

Още новини от Пловдив