Коледен концерт на Женски народен хор „Боряна“

В навечерието на предстоящите Коледни и Новогодишни празници Община организира на площад „Стефан Стамболов“ поредица от концерти на любими пловдивски изпълнители, с които да зарадва пловдивчани и гости на града. На 24.12.2019, вторник, от 12:00 ч., пл. „Ст.Стамболов“ на откритата сцена, празничен Коледен ще изнесе Женски народен хор „Боряна“.

Женски народен хор „БОРЯНА“ е една от най-новите вокални формации в България, която изпълнява автентичен и обработен фолклор. Неин основател е младият преподавател и докторант в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Николай Гурбанов. Преди дни съставът записа своя първи самостоятелен албум в студиото на Радио Пловдив, който беше представен на специален концерт на 9 декември в радиото. Репертоарът на хор „Боряна“ се състои от многогласни творби (6-8 гласа) на световно признати композитори, като Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов, Филип Кутев, Кирил Стефанов.

По покана на министъра на културата на Архангелска област – Северна Русия, женски народен хор „Боряна“ представи България и българския фолклор с турне на територията на област Архангелск. Там в рамките на три дни изнесоха няколко концерта, представяйки красотата на българския автентичен и обработен фолклор.

Пловдивският хор с крехката си история е спечелил доверието на културните дейци и управници в Руската федерация. Поканата, която съставът получава, е адресирана до Министерството на културата у нас. Това е изключително рядко явление, особено що се отнася до българското фолклорно хорово изкуство. Хорът е изграден от дипломирани и опитни професионални изпълнители. Една част от тях са хабилитирани (доценти и професори) преподаватели в АМТИИ. Пътуването се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Хористите занесоха в Архангелск плакет и поздравителен адрес от Кмета на Пловдив Здравко Димитров и луксозен албум, представящ културно-историческите забележителност ни Пловдив.

Хор „Боряна“ работи и по още едно предизвикателство, реализация на звукозаписи на филмова музика, с бандата „Капико“ от Турция и виртуозния кавалджия Батухан Айдън.
Освен преподавателска дейност, основателят Николай Гурбанов от седем години развива и обществена дейност, подпомагайки млади фолклорни таланти, чрез създадения от него Български национален младежки фолклорен съюз и наложилият се „Орфееви таланти“. Като композитор Гурбанов има написани над 50 творби и повече от 100 аранжименти на народни песни и инструментали. Издал е 5 музикални албума.