20 C
Пловдив
16 април, 2021

Министър Ангелов и Каназирева: Биоцентралата в с. Труд да бъде спряна временно до отстраняване на нередностите и изготвяне на ОВОС

Вижте още

Последвай ни

17,710FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано като репортер и редактор от края на 2019г.

Министърът на здравеопазването проф. д-р и областният управител Дани Каназирева се срещнаха с жители на с. и ги запознаха подробно с решенията на държавните институции за биоцентралата. Те бяха категорични, че компромиси няма да се правят. Както стана ясно днес по-рано здравният министър е входирал писмо до Министерството на околната среда и водите с искане за временно спиране на биоцентралата до отстраняване на всички констатирани нарушения, както и да бъде направена оценка на въздействието върху околната среда.
В препълнената спортна зала, пред над 200 жители на селото, Каназирева представи подробен доклад за извършените проверки от над 5 държавни институции и констатираните нередности от независимата експертиза, която беше възложена от нея преди месец. По думите й одобреният проект, по който е изпълнено строителството на биоцентралата се отнася само за работа с растителни суровини. От направените проверки става ясно, че проблемите започват след като в един и същи ден приемателната комисия подписва Протокол образец 16 и в същия ден излиза решението на -Пловдив за добавяне на суровини от животински произход.

Част от установените нарушения са:

  1. Биоцентралата няма съоръжение за отделен прием на различните видове суровини – растителни и животински.
  2. Перколатната вана за подготовка на суровините, когато се използват животински отпадъци не е покрита с отдушник и био филтър.
  3. Не се прави термична обработка на животинските суровини, както е според Европейското законодателство.
  4. Липсва място за измиване и на превозните средства, които извозват суровините.
  5. Обектът няма регистриран водоизточник за битови и производствено-технологични нужди. Използваните кубици вода са повече от разрешените и не се заустват отпадъчните води.
  6. Предприятието не разполага с достатъчен обем за съхранение на отпадъчната суровина в периода, в който не може да се наторява земеделска земя. Съгласно инвестиционното намерение на максимално допустимото дневно количество суровина е 96 тона, което означава, че предприятието трябва да има разполагаем обем 12-15 хиляди куб. метра за съхраняване на остатъчните продукти след ферментацията (за срок от 180 дни).
  7. Кантарът в предприятието от януари 2020г. не е проверен и калиброван.
  8. Въпреки препоръката от МЗ от 2017г. с цел опазване на човешкото да се инициира процедура по ОВОС , не е направена такава.

„Изключително емоционално съм приела тази кауза и емоционално съм се борила и ще продължа да я отстоявам. Няма да направя крачка назад и затова тази вечер съм тук пред вас“, заяви Каназирева пред присъстващите.
Близо час министърът и областният управител отговаряха на въпроси на жителите на село Труд, които настояват за затваряне на централата веднага и търсенето на отговорност от онези, които години са допускали тези нарушения.
Министърът подчерта, че за конкретния казус е бил потърсен единствено от Дани Каназирева и в рамките на месец и половина са провели множество разговори, а последната им среща е била преди няколко дни. Освен това, областният управител е входирал в министерството писмо, в което са описани и обобщени всички и проблеми през годините.

„Категорично считам, че всички български граждани, където и да живеят на територията на Република , трябва да се чувстват комфортно, трябва да могат да си отварят прозорците и да дишат чист и властите трябва да гарантират това тяхно право“, заяви проф. Ангелов.
Здравният министър и областният управител подчертаха, че този път всички институции ще си свършат работата в срок и жителите на село Труд трябва да бъдат спокойни. Министър-председателя също е запознат с казуса.
На общото събрание в спортната зала на училището присъстваха и кметът на Община Марица Димитър Иванов, кметът на с. Труд Красимир Минков и експерти от Областна администрация

 

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив