fbpx
20 C
Пловдив
17 януари, 2021

Министър Ангелов и Каназирева: Биоцентралата в с. Труд да бъде спряна временно до отстраняване на нередностите и изготвяне на ОВОС

Вижте още

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета Здравко Димитров от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие.

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие. Регистрирани в Националната информационна система са...

Евакуират всички под срутището в Дряново, община Лъки

Поради непосредствена опасност за живота и здравето на хората, чийто домове са под скалния масив в село Дряново, община...

Последвай ни

16,176ФеновеХаресва ми
4,200АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Министърът на здравеопазването проф. д-р и областният управител се срещнаха с жители на с. и ги запознаха подробно с решенията на държавните институции за биоцентралата. Те бяха категорични, че компромиси няма да се правят. Както стана ясно днес по-рано здравният министър е входирал писмо до Министерството на околната среда и водите с искане за временно спиране на биоцентралата до отстраняване на всички констатирани нарушения, както и да бъде направена оценка на въздействието върху околната среда.
В препълнената спортна зала, пред над 200 жители на селото, Каназирева представи подробен доклад за извършените проверки от над 5 държавни институции и констатираните нередности от независимата експертиза, която беше възложена от нея преди месец. По думите й одобреният проект, по който е изпълнено строителството на биоцентралата се отнася само за работа с растителни суровини. От направените проверки става ясно, че проблемите започват след като в един и същи ден приемателната комисия подписва Протокол образец 16 и в същия ден излиза решението на РИОСВ-Пловдив за добавяне на суровини от животински произход.

Част от установените нарушения са:

  1. Биоцентралата няма съоръжение за отделен прием на различните видове суровини – растителни и животински.
  2. Перколатната вана за подготовка на суровините, когато се използват животински отпадъци не е покрита с отдушник и био филтър.
  3. Не се прави термична обработка на животинските суровини, както е според Европейското законодателство.
  4. Липсва място за измиване и дезинфекция на превозните средства, които извозват суровините.
  5. Обектът няма регистриран водоизточник за битови и производствено-технологични нужди. Използваните кубици вода са повече от разрешените и не се заустват отпадъчните води.
  6. Предприятието не разполага с достатъчен обем за съхранение на отпадъчната суровина в периода, в който не може да се наторява земеделска земя. Съгласно инвестиционното намерение на максимално допустимото дневно количество суровина е 96 тона, което означава, че предприятието трябва да има разполагаем обем 12-15 хиляди куб. метра за съхраняване на остатъчните продукти след ферментацията (за срок от 180 дни).
  7. Кантарът в предприятието от януари 2020г. не е проверен и калиброван.
  8. Въпреки препоръката от МЗ от 2017г. с цел опазване на човешкото здраве да се инициира процедура по ОВОС , не е направена такава.
ВИЖ ОЩЕ :  45 са новодиагностицираните случаи на Ковид-19 за изминалото денонощие.

„Изключително емоционално съм приела тази кауза и емоционално съм се борила и ще продължа да я отстоявам. Няма да направя крачка назад и затова тази вечер съм тук пред вас“, заяви Каназирева пред присъстващите.
Близо час министърът и областният управител отговаряха на въпроси на жителите на село Труд, които настояват за затваряне на централата веднага и търсенето на отговорност от онези, които години са допускали тези нарушения.
Министърът подчерта, че за конкретния казус е бил потърсен единствено от и в рамките на месец и половина са провели множество разговори, а последната им среща е била преди няколко дни. Освен това, областният управител е входирал в министерството писмо, в което са описани и обобщени всички жалби и проблеми през годините.

ВИЖ ОЩЕ :  Евакуират всички под срутището в Дряново, община Лъки

„Категорично считам, че всички български граждани, където и да живеят на територията на Република България, трябва да се чувстват комфортно, трябва да могат да си отварят прозорците и да дишат чист въздух и властите трябва да гарантират това тяхно право“, заяви проф. Ангелов.
Здравният министър и областният управител подчертаха, че този път всички институции ще си свършат работата в срок и жителите на село Труд трябва да бъдат спокойни. Министър-председателя Бойко Борисов също е запознат с казуса.
На общото събрание в спортната зала на училището присъстваха и кметът на Община Марица Димитър Иванов, кметът на с. Труд Красимир Минков и експерти от Областна администрация

 

 

Новини от Пловдив

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета Здравко Димитров от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

Още новини от Пловдив