„Духът на Монопола”, изложбата която връща асеновградчани назад във времето

, разкриваща тайните на мистичната Тютюнева кооперация „Асенова крепост” (Монопола), бе открита в . Експозицията от фотоси е разположена на 22 модулa пред Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в града. Инициативата за събирането на изложбата е на гражданското Сдружение „Станимашка фотографчийница”, а идеята се реализира с подкрепата на община . Емблематичната сграда днес напомня за някогашния производствен процес, мероприятия и живота, кипял в нея.

Ето защо и изложбата е наречена „Духът на Монопола”.

„Тютюневата кооперация е значима част от историята на Асеновград. Сградите са тук, споменът е тук, емоцията е тук, духът е жив и ние можем да го вдигнем и пренесем в съвремието”, казва Атанас Кендев, който е част от Сдружението.

Чрез изложбата се възраждат спомени от близо 100-годишната история на някогашното предприятие. Тя е първа в поредицата от три изложби на Сдружение „Станимашка фотографчийница“, обясни Кендев. Той посочи, че това е най-големият реализиран проект в Асеновград от началото на ХХ век, действал в продължение на близо век, съчетал в себе си бизнес, кооператив, култура, архитектура.