fbpx
20 C
Пловдив
7 март, 2021

Евакуират всички под срутището в Дряново, община Лъки

Вижте още

Млади еколози и пътни полицаи засадиха заедно дръвче в двора на ОУ „ Христо Ботев“ в Крумово

Стартът на инициативата „Да пазим живота и да създаваме живот , бе даден само преди няколко седмици от директора...

По предложение на Съюз за Пловдив и Кауза Пловдив – Общината ще строи ОДЗ в кв. „Съдийски“ и ясли в Кючук Париж

Важни за града инфраструктурни проекти са осигурени с финансиране в общинския бюджет за 2021 г. по предложение на съветниците...

Каназирева за Белащица : Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне

"Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне. Все пак живеем...

Последвай ни

16,869ФеновеХаресва ми
4,240АбонатаАбонирайте се
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
Забелязано предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Поради непосредствена опасност за живота и здравето на хората, чийто домове са под скалния масив в село , община , днес ще бъдат евакуирани хората и от един хотел. Причината е, че има риск образуваните пукнатини в скалата да предизвикат разрушаването й и откъсване на скални  маси над 50 тона, които да паднат върху къщите.

Това бе решено на проведената работна среща при областния управител Дани Каназирева с участието на главен инспектор Димитър Бришимов от  РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, началникът на  „Охранителна полиция“  комисар Виктор Празов и представители на администрацията.

припомни, че след извършената проверка са дадените указания на кмета на община Лъки и снощи са  изведени посетителите  и собствениците на къща за гости, както и  тричленно семейство от жилището им, намиращо се непосредствено под срутището.

„Комисията  днес прецени, че има  реален риск и е най-добре да бъдат изведени всички хора по цялата  траектория на въпросните скални късове, които могат да се срутят, коментира Каназирева.

От своя страна ще изпрати екипи, които ще следят денонощно мястото, за да няма някой, който да се изкуши да се върне в сградите, обясни комисар Празов.

Според главен комисар Бришимов налице е динамика на скалните маси, като най-вероятно причината са обилните валежи. По думите му  как ще се действа ще се реши след като има становище на специалистите, но към този момент вариант на обрушване  е опасен и се изключва.

Още през почивните дни  геолози ще направят проучване на скалните маси, за да  се даде техническо решение какви укрепителни дейности трябва да се извършват. В понеделник ще се свика и постоянно действащата Областна комисия за бедствия и аварии, за да се даде много бързо становище, което ще се изпрати в София, за осигуряване на необходимите средства за укрепване на срутището.

„Притеснени сме, има риск за здравето и живота на хората. Докато не се извършат всички укрепителни дейности и хора с в тази дейност, не  кажат, че няма опасност– няма да позволим хора са се върнат в сградите“, заключи  областният управител.

Новини от Пловдив

Млади еколози и пътни полицаи засадиха заедно дръвче в двора на ОУ „ Христо Ботев“ в Крумово

Стартът на инициативата „Да пазим живота и да създаваме живот , бе даден само преди няколко седмици от директора...

Още новини от Пловдив